Hlavní obsah

„Superšance“ jsou fakta a my na ně vyhráli! tvrdil Jalonen. Hráče poslal na pláž na teambuilding

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v pondělí večer po prohře v prodloužení s Lotyšskem odpovídal na některé otázky úsečně a podrážděně, o den později už byl kouč české hokejovém reprezentace Kari Jalonen mnohem otevřenější. Mluvil nejen situaci v brankovišti (přineseme ve speciálním rozhovoru), detailně hodnotil i dosavadní průběh šampionátu v Rize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Riga (od našeho zpravodaje) - „Vím, že máte hodně otázek, budu se snažit na ně odpovídat," vítal české novináře a na rozhovor dorazil i s tabulkou. Byl na ní poměr „superšancí", jak si je v utkání s Lotyši vyhodnotil právě Jalonen na základě zhlédnutí videa z duelu. A zatímco na střely na bránu podle oficiálních statistik vyhráli Lotyši 35:25, „Jalonenovy superšance", kterými se oháněl už na loňském MS po prohře s Rakouskem, mluvily v poměru 18:17 pro Čechy.

Povídejte, co vám záznam zápasu ukázal?

Jsou to fakta. Superšance za šedesát minut. Při hře pět na pět jich máme 10, oni 11. Přesilovky a oslabení; my máme čtyři, Lotyši tři. Superšance v prodloužení čtyři ku třem. pro nás. Celkově tedy superšance 18:17 pro nás. Přitom oni měli 35 střel na branku, my 25. Ale měli spoustu střel z úhlu, které většinou neprojdou do brány.

Jak dlouho vám trvá udělat takovou analýzu?

Dvě hodiny, možná dvě a půl. Podíváme se na video a hledáme superšance.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva asistent trenéra Libor Zábranský, videotrenér Fredrik Norrena, hlavní kouč Kari Jalonen a asistent Martin Erat.

Podle vás jste na superšance vyhráli, hra přesto drhla. Co se vám nelíbilo?

Dobrá, možná Lotyši strávili v útoku víc času než my a než jsme plánovali. Trochu nám chybělo napadání jejich beků, forčeking. Ale dali jsme tři góly.

Navzdory prohře tedy zůstáváte pozitivní?

Ano, zůstávám. Proti Lotyšsku byla tenká hranice mezi vítězstvím a prohrou. Byl to opravdu dobrý zápas, hodně soubojů, vysoká rychlost. Podívejte, my v prodloužení mohli rozhodnout. Tomášek dorážel puk, mohli jsme dát gól. Oni se dostali k dorážce a dali ho. Tak tenká hranice je na mistrovství světa.

Jak se vám po zápase usínalo? Honily se vám hlavou nejrůznější myšlenky?

Já mám v hlavě pořád nějaké nápady. Ale musím spát, s tím problém nemám. Stačí mi pět šest hodin spánku.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

Kapitán Červenka tvrdil, že pro Lotyše hrálo, že narozdíl od vás nehráli dva dny po sobě...

(kroutí hlavou). Vždycky můžeme najít nějakou omluvu. Jasně, oni odpočívali a možná to trochu vliv mělo, ale takový je rozpis turnaje a my v tom nemůžeme hledat důvod.

Hodláte něco měnit ve své hře?

Musíme zlepšit napadání. V prvních dvou zápasech bylo dobré, naposledy byli naši útočníci příliš daleko od sebe. Chceme být agresivnější. Teď čelíme Slovinsku, bude to úplně jiný zápas. Celkově jsem zatím spokojený, máme dvě výhry a jednu porážku v prodloužení. Teď ale na zbylé čtyři zápasy ve skupině musíme vytvořit nový plán. Je dobře, že máme dva dny volna a můžeme na tom pracovat. Potěšilo mě, jak fungovala souhra Červenky a Kubalíka se Sedákem.

Neočekáváte ale větší gólový příspěvek od zbylých tří útoků?

Černochova lajna měla proti Lotyšsku spoustu šancí, obstarala první gól. Odvedli dobrou práci, Voženílek velmi dobře clonil, Beránek vyhrál souboj. Pořád ale musíme přemýšlet, jak lajny pracují.

Upínáte se k návratu zraněných Chlapíka s Chytilem do sestavy?

U Chlapíka je to o trochu pozitivnější, u Chytila musíme jít den po dni. Chtěl si zkusit trénink, pořád ale cítil tlak v obličeji.

Zažil jste ve své trenérské kariéře situaci, že by tým tolik kosila zranění? Vždyť i Smejkal hraje se zlomenou čelistí...

Nikdy. Doufám, že se to zlepší a smůla se obrátí ve štěstí.

Proč jste celému týmu dopřál v úterý volný den? Na led šli jen marodi Chytil a Chlapík.

Chci jim dát odpočinek. Žádný led, žádná pracovní setkání, prostě úplné volno. Hráči jeli na Jurmalu (lázeňské město zhruba 25 kilometrů za Rigou - pozn. aut.), šli tam na pláž, do bazénu a sauny. Prostě takový teambuilding, v plánu měli i večeři.

Vy jste s nimi jet nechtěl?

Ne, musím sledovat ostatní zápasy.

Nepotřebujete si vyčistit hlavu od hokeje?

Nemusím si ji čistit. Jsem tady od toho, abych pracoval. Budeme sledovat zápasy, protože hraje Norsko a Slovinsko, s nimiž se střetneme v příštích dvou utkáních. Možná si zajdeme s trenéry na večeři, najdeme místo, kde mají české pivo. Ale nevím, jestli se to povede.

Kdo je podle vás nejlepším českým obráncem dosavadního průběhu MS v hokeji?
Ronald Knot
3,6 %
Michal Kempný
59,8 %
Tomáš Dvořák
3,5 %
Jan Košťálek
11,4 %
Michal Jordán
3 %
Jakub Zbořil
11,1 %
David Němeček
3,4 %
Tomáš Kundrátek
4,2 %
Celkem hlasovalo 4272 čtenářů.

Reklama