Hlavní obsah

Švýcaři mají v kádru pro MS čtyři posily z NHL i rekordmana Ambühla

Čtyři posily z NHL má k dispozici pro mistrovství světa v Rize a Tampere trenér švýcarských hokejistů Patrick Fischer. Už minulý týden v Brně pomohli na Českých hrách k triumfu v generálce obránci Tim Berni z Columbusu a Janis Moser z Arizony, tým před šampionátem doplnil již dříve avizovaný Nino Niederreiter z Winnipegu a nově je v nominaci další útočník Denis Malgin z Colorada. Ve výběru nechybí ani forvard Andres Ambühl z Davosu, který bude posouvat své rekordy dosavadních 17 účastí na šampionátech i 123 zápasů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brankář Švýcarska Robert Mayer.

Článek

Šestadvacetiletý Malgin se loni vrátil do NHL po dvou letech ve švýcarské lize v Lausanne a Curychu. Zamířil do Toronta, odkud se v polovině prosince stěhoval do Colorada. V NHL má bývalý hráč i Floridy na kontě 257 zápasů a 81 bodů za 41 branek a 40 asistencí. V play off letos debutoval a v sedmi utkáních nebodoval.

Z kádru Švýcarů během Českých her vypadli kvůli zranění obránci Lian Bichsel z Leksandu a Roger Karrer ze Ženevy, opustili jej také útočníci André Heim s Johnnym Kneubühlerem z Ambri-Piotty a Tyler Moy z Rapperswilu-Jona. Nově jej doplnili jen Niederreiter a Malgin. Obránce a kapitán Nashvillu Roman Josi se ze zdravotních důvodů na MS nepředstaví.

Devětatřicetiletý Ambühl a Niederreiter mají ve sbírce stříbrné medaile z MS 2013 ve Stockholmu i o pět později v Kodani. Před pěti lety v Dánsku byli také gólman Zugu Leonardo Genoni, beci Dean Kukan z Curychu, Michael Fora s útočníkem Enzem Corvim z Davosu, další forvardi Gaëtan Haas z Bielu-Bienne a Damien Riat z Lausanne.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Michal Jordán, brankář Karel Vejmelka a Fabrice Herzog ze Švýcarska v akci během utkání Českých hokejových her.

V kádru je i gólmani Robert Mayer z mistrovské Ženevy, který je rodákem z Havířova. Představil se už na šampionátech v roce 2014 v Minsku, o dva roky později v Moskvě a před čtyřmi roky v Bratislavě a Košicích.

První velká mezinárodní akce čeká gólmana Jorena Van Pottelberghea s útočníkem Mikem Künzlem z Bielu-Bienne, Berniho a forvarda Svena Sentelera ze Zugu.

Švýcaři vstoupí do šampionátu v sobotu v 11:20 proti Slovinsku, poté v základní skupině B v Rize budou hrát s Norskem, Kazachstánem, Slovenskem, Kanadou, v neděli 21. května od 19:20 s Českem a na závěr s domácí Lotyšskem.

Nominace hokejistů Švýcarska na MS v Rize a Tampere
Brankáři:
Leonardo Genoni (Zug)
Robert Mayer (Ženeva)
Joren Van Pottelberghe (Biel-Bienne).
Obránci:
Dean Kukan,
Christian Marti (oba Curych)
Michael Fora (Davos)
Tobias Geisser (Zug)
Andrea Glauser (Lausanne)
Romain Loeffel (Bern)
Tim Berni (Columbus/NHL)
Janis Moser (Arizona/NHL).
Útočníci:
Fabrice Herzog,
Sven Senteler,
Dario Simion (všichni Zug)
Andres Ambühl,
Enzo Corvi (oba Davos)
Gaëtan Haas,
Mike Künzle (oba Biel-Bienne)
Marco Miranda,
Tanner Richard (oba Ženeva)
Christoph Bertschy (Fribourg-Gottéron)
Damien Riat (Lausanne)
Calvin Thürkauf (Lugano)
Denis Malgin (Colorado/NHL)
Nino Niederreiter (Winnipeg/NHL).

Reklama