Hlavní obsah

Totální propadák a ztráta reputace. Finové kritizují vlastní MS: Hosté korporátů zabili atmosféru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko po medailových žních na hokejových šampionátech z posledních let a loňském zlatém triumfu v Helsinkách tentokrát na domácím mistrovství zažilo zcela jiný příběh. Selhalo jako favorit i jako hostitel a pořadatel. A tamní média uplynulé MS také hodnotí jako propadák, který alespoň částečně odvrátily senzační úspěchy outsiderů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání o 3. místo USA - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek

„Reputace Finska dostala v Tampere tvrdou ránu - jenom štěstí ho zachránilo od totálního fiaska," stojí například v titulku komentáře listu Ilta Sanomat.

„Bez překvapení menších zemí a invaze fanoušků Lotyšska do Tampere by celý turnaj byl katastrofa," uvádí se v komentáři.

Ospalou atmosféru haly v Tampere si při čtvrtfinálovém krachu s USA „užili" i čeští hokejisté. Vlažné reakce z prořídlých tribun zdaleka neodpovídaly tomu, že se turnaj přehoupl do klíčové fáze.

Sami Finové z mdlé atmosféry na mistrovství vinní organizátory s tím, že ceny vstupenek nastřelili příliš vysoko. Pořadatelé také celý turnaj čelili výtkám na kvalitu ledu.

„V Nokia Areně vládla většinou spící atmosféra. Ceny vstupenek byly znovu vyšroubované až ke stropu. Na turnaj navíc dorazilo jen minimum hvězd z NHL. Bylo opravdu jen málo důvodů ke štěstí, dokud nepřišly překvapení Lotyšů a Němců," hodnotí Ilta Sanomat.

K malému zájmu o vrchol hokejové sezony pochopitelně přispěly také horší výsledky a výkony Suomi oproti předchozím šampionátům a také brzký konec už ve čtvrtfinále.

„Od prvního zápasu se vítězná mašina stvořená koučem Jukkou Jalonenem zdála být pomalejší, více náchylná k chybám a méně bojovná než dříve," srovnává list s tím, že Finové stejně jako Češi neporazili na turnaji ani jeden silný tým, pokud se tedy nepočítá výhra ve skupině nad později stříbrnými Němci, kteří však rozhodně nepatřili k favoritům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS Kanada - FinskoVideo: Česká televize

Organizátory a bídnou atmosféru v Tampere kritizuje také server veřejnoprávní stanice Yle. I podle ní může svaz děkovat především týmu Lotyšska a také Němcům, jejichž nečekané úspěchy a příval natěšených fanoušků vrátily na jinak unylý šampionát vzrušení a náboj.

„Lotyšští fanoušci zachránili jinak mdlou atmosféru v Tampere. Korporátní hosté zmizeli a nahradily je tisícovky opravdových fanoušků, kteří prožívali zápasy každou buňkou svých těl. Ten hřmot byl ohlušující, krásný a dojemný," píše Yle v hodnocení.

„Lotyšský zázrak zachránil v Tampere celý víkend. Bylo znát, jak moc pro tuto zemi historický bronz z MS znamená," dodává.

Reklama