Hlavní obsah

Už žádné české kličky. Lotyšsko povolilo, aby při hokejovém šampionátu vlály ukrajinské vlajky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni z toho byla na hokejovém šampionátu velká kauza, v níž hlavní roli hráli čeští fanoušci. Při zápase reprezentace proti Norsku totiž na tribuně vyvěsili ukrajinskou vlajku na podporu napadené země, jenže sotva po pěti minutách ji museli na zásah pořadatelů schovat. A tak se o dva dny později při utkání proti Lotyšsku rozhodli k úsměvné kličce – na tribunu pověsili bílou plachtu, ke které anglicky připsali „představte si – modrá barva, žlutá barva." Teď ale minimálně v základní skupině v lotyšské Rize nebude podobná finta potřeba. Tamní pořadatelé rozhodli, že ukrajinské vlajky mohou na tribunách viset, naopak ruské a běloruské nikoliv.

Foto: Lumír Bednář

Čeští fanoušci podporují Ukrajinu na MS ve Finsku během utkání proti USA. Nápis na bílém plakátu představuje ukrajinskou vlajku.

Článek

„Šampionát pořádáme v Lotyšsku, takže je to naše rozhodnutí. Samozřejmě je to mistrovství členských zemí, zároveň ale tato válka způsobená Ruskem způsobuje u lidí velké emoce a mají právo se vyjádřit. Z tohoto důvodu bude povoleno vše rozumné a přijatelné," citoval web baltcis.news Edgarse Buncise, šéfa lotyšského organizačního výboru.

To je zásadní změna.

Loni ve Finsku museli čeští příznivci vlajky sundat z důvodu, že v hale prý mohou vlát pouze vlajky účastníků turnaje, byť se to zdálo být poněkud alibistické řešení. Teď podporu Ukrajině Lotyši povolují, ovšem v Tampere, kde se odehraje druhá skupina, to může být jinak. Češi hrají právě v Rize. Jasné ale ještě není, jak k lotyšskému rozhodnutí přistoupí Mezinárodní hokejová federace IIHF, která se snaží být apolitická.

Nicméně i ta před pár týdny rozhodla, že se Bělorusko a Rusko nebude moct účastnit mezinárodních soutěží, dokud neskončí válka na Ukrajině. A už s předstihem jim zatrhla start na světovém šampionátu v roce 2024 v Praze a Ostravě.

Lotyšsko je ale ve svém přístupu nekompromisní. Kazachstán dokonce musel dva týdny před startem šampionátu měnit trenéra, neboť jejich trenéra Andrej Skabelka pochází z Běloruska a nedostal od země vstupní víza. Potíže mají i čtyři hráči, kteří mají také ruské občanství.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.