Hlavní obsah

Boston podepsal útočníka Iginlu. Zřejmě na úkor Jágra

Boston
Aktualizováno

Vedení hokejistů Bostonu se v NHL přece jen dočkalo Jaromeho Iginly. Šestatřicetiletý útočník měl k Bruins nakročeno již koncem března před uzávěrkou přestupů, z Calgary ale zamířil do Pittsburghu. Vytouženého Stanley Cupu se tak nedočkal - Tučňáci ve finále Východní konference ztroskotali právě na Bostonu. O smlouvu s Bruins se ucházelo ale také další pravé křídlo - český útočník Jaromír Jágr. Co s ním teď bude?

Foto: Adam Hunger, Reuters

Jaromír Jágr patrně bude muset Boston opustit.

Článek
Fotogalerie

Jarome Arthur-Leigh Adekunle Tig Junior Elvis Iginla, jak zní celé jméno dvojnásobného olympijského vítěze z let 2002 a 2010 a vítěze Světového poháru (2004), který má po otci nigerijské kořeny, si díky ročnímu kontraktu může vydělat až šest miliónů dolarů. Základní plat činí ovšem pouze 1,8 miliónu, zbytek může Iginla získat díky motivačním bonusům.

S příchodem Iginly přibylo v týmu Bruins další pravé křídlo. Šance na setrvání českého útočníka Jaromíra Jágra, který v uplynulé sezóně s bostonským týmem prohrál ve finále Stanley Cupu s Chicagem, se tak výrazně ztenčily.

Jako na houpačce

Z Bostonu nejprve znělo, že Jágra už nechtějí, později ale funkcionáři obrátili. Když křídelník Nathan Horton odmítl s Bruins prodloužit smlouvu (kývl na nabídku Columbusu), Jágr mohl pomýšlet na uzavření nového kontraktu. V rámci velké výměny, kdy se z Bostonu stěhovali centři Rich Peverley a předně Tyler Seguin, kádr letošních poražených finalistů Stanley Cupu ale posílil švédský křídelní útočník Loui Eriksson.

Švéd přišel jako náhrada za Hortona do první formace Bruins. Až do příchodu Iginly si tak Jágr mohl teoreticky nárokovat místo na pravém křídle druhého útoku. Těžko si už ale dnes představit, že by si Boston nechal jak Iginlu, tak Jágra, který v loňské sezóně pobíral 4,55 miliónu dolarů.

V kontextu s českým forvardem se kromě Bostonu už dlouho skloňuje řada možných nových působišť. V NHL se znovu mluví o Edmontonu nebo Montrealu. Mezi další zájemce prý patří New York Rangers, New Jersey Devils nebo Philadelphia. Situaci kolem Jágra už v minulosti sondoval Lev Praha, hrající KHL.

Dlouholeté ikona Calgary

Jarome Iginla do NHL naskočil v barvách Flames při play off 1996 jakožto jedenáctka draftu předchozího roku, kdy si ho vybral Dallas, za ten ale nikdy nenastoupil. Od té doby stihl 1232 zápasů v základní části a 1106 bodů díky 530 gólům a 576 asistencím. V play off přidal 69 startů a 61 bodů (32+29).

V roce 2002 vyhrál kanadské bodování soutěže. A byl tehdy i nejlepším střelcem, což zopakoval o dva roky později. Právě v sezóně 2003/04, před níž se stal kapitánem týmu, dovedl Calgary do finále Stanley Cupu. Úspěšnější ale tehdy byla Tampa Bay.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.