Hlavní obsah

Toronto - Boston 2:1Stav série 3:3Jágrova asistence Medvědům nestačila, Toronto si vynutilo sedmý zápas

Hokejisté Toronta porazili v šestém utkání prvního kola play off NHL před vlastním publikem Boston 2:1. Javorové listy srovnaly stav série na 3:3 a o postupujícím do semifinále Východní konference tak rozhodne až sedmý duel. Porážku Bruins neodvrátil ani Jaromír Jágr, který přihrál na jediný gól svého mužstva. Do druhého kola postoupil Detroit, který v sedmém zápase zvítězil na ledě Anaheimu 3:2.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Brankář Toronta James Reimer slaví s fanoušky výhru nad Bostonem.

Článek
Fotogalerie

V prvních dvou třetinách kralovali brankáři. Bruins začali aktivně, nedokázali však najít na recept na Jamese Reimera, který znovu předvedl v kleci výtečný výkon. Pětadvacetiletý gólman se zaskvěl při pokusech Thorntona a Campbella, překonat ho nedokázal ani ve 13. minutě Jágr, který nebezpečně střílel z mezikruží.

Na druhé straně se vyznamenal i Rask. Finský brankář měl hodně práce zejména při přesilovce domácích v závěru periody. Dvakrát to zkoušel Lupul, puk do sítě ale neprotlačil. Těsně před pauzou ještě našel Jágr od mantinelu před bránou volného Bergerona, ten však z bezprostřední blízkosti Reimera nepokořil.

Ve 26. minutě měl stejný hráč další velkou šanci, po rychlém obkroužení brány se snažil zasunout kotouč do sítě, jenže Reimer opět domácí podržel. V polovině duel byl blízko ke gólu Kessel, Rask ale vymrštil svou lapačku a jeho dobře mířenou ránu zneškodnil.

Phaneuf zařídil vedení

Čekání na první branku ukončil až ve 42. minutě Phaneuf, jenž šikovně tečoval Kadriho střelu a připsal si první gól ve vyřazovací části od roku 2008. Domácí vedoucí trefa povzbudila a o sedm minut později navýšili náskok, když se odraženého puku zmocnil Kessel a blafákem do bekhendu rozvlnil síť.

Medvědi v samotném závěru už jen zkorigovali stav. Při hře bez brankáře vyzval Jágr parádní přihrávkou ke skórování Lucice, který osamocený u tyče překazil Reimerovi čisté konto. Toronto slavilo první domácí výhru v play off od roku 2004. Brankář Maple Leafs Reimer kryl devětadvacet střel protivníka a byl vyhlášen první hvězdou utkání. Jágr strávil na ledě téměř sedmnáct minut, dvakrát vystřelil na bránu.

Postupujícího do druhého kola určí sedmý zápas v bostonské TD Garden, který je na programu v noci na úterý (1:05, přímý přenos Fanda). Boston nečeká snadná práce. Jako favorit vedl v sérii už 3:1, nyní ale za stavu 3:3 nesmí zaváhat. Na domácím ledě přitom prohrál dva ze tří zápasů v sérii. "Jsme trošku jako Jekyll a Hyde. Dnes jsme ukázali tu naši horší tvář. Je důležité, aby v sedmém zápase zase nastoupil ten dobrý tým Bruins," řekl trenér Claude Julien.

"Toronto má dobré mužstvo. Nikdy jsme netvrdili, že nás proti nim čeká lehká práce," konstatoval útočník Patrice Bergeron. "Teď jsme se dostali až do situace, kdy rozhodne jediný zápas. Na všem, co se stalo v prvních šesti utkáních, nezáleží. Teď jde o to vydat ze sebe maximum."

Další potíže Bruins nadělala závada letadla, kvůli které museli místo plánovaného přesunu zpět do Bostonu přespat v Torontu a domů se vracejí až dnes. "Ke konci zápasu jsme byli varováni, že má naše letadlo poruchu. Proto jsme zůstali v Torontu a cestujeme do Bostonu až v pondělí ráno," prohlásil generální manažer Bostonu Peter Chiarelli.

Brassard rozhodl o výhře Rangers

Rozhodující sedmé střetnutí bude k vidění i v sérii mezi Washingtonem a New Yorkem Rangers. Jezdci totiž ve svém hájemství udolali v šestém zápase Capitals 1:0, když jediný gól zaznamenal ve 30. minutě Brassard.

Gólman Rangers Henrik Lundqvist zastavil všech 27 střel soupeře. Michal Neuvirth se v brankovišti Capitals neobjevil a zůstal jen na střídačce. Sedmý zápas se hraje v noci na úterý ve Washingtonu.

"Dnes soupeř dokázal zneškodnit naši největší zbraň - přesilové hry. Pak dali jeden náhodný gól a my už nedokázali odpovědět. Je frustrující, že po takovém utkání musíme hrát zápas číslo sedm, ale tak to prostě je," uvedl obránce Capitals Karl Alzner.

Detroit postupuje

Účast ve druhém kole play off slaví Deroit, jenž vyhrál v Anaheimu 3:2. Jednou přihrávkou se na triumfu Red Wings podílel i český zadák Jakub Kindl.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 6. zápasy:
New York Rangers - Washington 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branka: 30. Brassard. Střely na branku: 29:27. Diváci: 17 200. Stav série: 3:3.
Toronto - Boston 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
Branky: 42. Phaneuf, 49. Kessel - 60. Lucic (Jágr). Střely na branku: 26:30. Diváci: 19 591. Stav série: 3:3.
Západní konference - 7. zápas:
Anaheim - Detroit 2:3 (1:2, 0:1, 1:0)
Branky: 14. Etem, 57. Beauchemin - 2. Zetterberg (Kindl), 17. Abdelkader, 34. Filppula. Střely na branku: 33:32. Diváci: 17 412. Konečný stav série: 3:4.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Krejčí(Boston)611(5+6)
2.Malkin(Pittsburgh)611(2+9)
3.Crosby(Pittsburgh)59(3+6)
4.Iginla(Pittsburgh)69(2+7)
5.Pavelski(San Jose)48(4+4)
6.Couture(San Jose)48(3+5)
7.Zetterberg(Detroit)78(3+5)
8.Dupuis(Pittsburgh)67(5+2)
9.Brassard(NY Rangers)67(2+5)
10.Dacjuk(Detroit)77(2+5)
59.Plekanec(Montreal)54(0+4)
68.Frolík(Chicago)53(2+1)
87.Jágr(Boston)63(0+3)
Sobotka(St. Louis)63(0+3)

Reklama

Pavouk - Play off 2013

  • Osmifinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh NY Islanders - logo NY Islanders
    4 : 2
  • Montreal - logo Montreal Ottawa - logo Ottawa
    1 : 4
  • Washington - logo Washington NY Rangers - logo NY Rangers
    3 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Chicago - logo Chicago Minnesota - logo Minnesota
    4 : 1
  • Anaheim - logo Anaheim Detroit - logo Detroit
    3 : 4
  • Vancouver - logo Vancouver San Jose - logo San Jose
    0 : 4
  • St. Louis - logo St. Louis Los Angeles - logo Los Angeles
    2 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh Ottawa - logo Ottawa
    4 : 1
  • NY Rangers - logo NY Rangers Boston - logo Boston
    1 : 4
  • Chicago - logo Chicago Detroit - logo Detroit
    4 : 3
  • San Jose - logo San Jose Los Angeles - logo Los Angeles
    3 : 4
  • Semifinále

  • Pittsburgh - logo Pittsburgh Boston - logo Boston
    0 : 4
  • Chicago - logo Chicago Los Angeles - logo Los Angeles
    4 : 1
  • Finále

  • Chicago - logo Chicago Boston - logo Boston
    4 : 2