Hlavní obsah

Jsem zpátky a nadšený, hlásí Vrána po čtyřech měsících. Odnese jeho návrat do NHL Kubalík?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než čtyřměsíční čekání na zápas v NHL je u konce. Český hokejový útočník Jakub Vrána, jenž si během té doby prošel řadou peripetií v čele s absolvováním asistenčního programu, by měl figurovat v sestavě Detroitu v úterním utkání ve Washingtonu. Pro 26letého odchovance Letňan je návrat o to pikantnější, že jej zažije na ledě týmu, v němž pět sezon působil a v roce 2018 s ním vyhrál Stanleyův pohár.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Vrána by se v úterý měl vrátit do sestavy Detroitu.

Článek

„Chceme ho dostat do hry, je ale otázkou, kam ho zařadit. Musíme se rozhodnout, koho necháme sedět," prohlásil kouč Red Wings Derek Lalonde po pondělním tréninku, který Vrána absolvoval střídavě ve třetí a čtvrté formaci.

„Už je to nějaký čas (co jsem v NHL nastoupil), takže jsem opravdu nadšený. Hodně jsem trénoval a bude fajn mít zase ten zápasový pocit. Jsem nadšený, že jsem zpátky," vyprávěl Vrána, jenž v aktuální sezoně odehrál za Detroit jen dva zápasy v polovině října s bilancí gólu a asistence.

Následně zamířil na dva měsíce do asistenčního programu NHL a hráčské asociace, po jehož absolvování putoval v prosinci na farmu do Grand Rapids, kde v 17 zápasech zapsal šest gólů a pět asistencí.

Vrána se v utajení připravuje na návrat. Experti oceňují přístup NHL v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Na začátku ledna jej Detroit zařadil na seznam volných hráčů, žádný z klubů si jej ale během 24 hodin nevybral, a tak majitel bronzu z loňského MS setrval v Detroitu. Ten si jej před týdnem vytáhl zpátky do prvního týmu, protože ale mužstvo šlapalo a zaznamenalo pět výher v řadě, nebyl důvod sahat ke změnám v sestavě.

To se ale poslední prohrou v Seattlu změnilo a Vrána by měl naskočit v mimořádně důležitém souboji týmů bojujících o play off Východní konference. „Jeho gólový potenciál je fascinující. Rád bych si myslel, že nám může pomoci," míní Lalonde.

Otázkou zůstává, kam s Vránou v sestavě. Lalonde se nechal slyšet, že čtvrtá formace se Zadinou, Suterem a Sundqvistem byla v posledním zápase nejlepší, a tak se mu ji nechce rozdělovat.

Česká parta v Detroitu dělá z Red Wings trošku jiný americký tým. Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Není tak vyloučené, že místo bude muset svému krajanovi uvolnit Dominik Kubalík. Ten sice v minulém týdnu dvakrát skóroval proti Calgary, jsou to ale pohříchu jeho jediné trefy z posledních deseti zápasů.

Pro Vránu bude zápas proti Washingtonu speciální. Přestože z Capitals zamířil do Detroitu už v dubnu 2021, ještě proti svému bývalému týmu nehrál. V minulé sezoně totiž vynechal 56 zápasů kvůli operaci ramene, v té aktuální musel na hokej z osobních důvodů na dlouhý čas zapomenout.

„Strávil jsem tady pár let, takže se mi teď začaly vracet vzpomínky, když jsem vstoupil na led. Nejenže jsme dokázali vyhrát Stanley Cup, ale hlavně jsme byli skvělá parta. Drželi jsme pohromadě, byli jsme jako jedna rodina. Na to se nezapomíná," vrací se Vrána k pěti letům stráveným v Capitals.

Reklama