Hlavní obsah

Mně neutečeš! Čtyři dny po Ovečkinovi dorazil na metu Crosby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z aktivních hráčů NHL je na tom bodově lépe jen Joe Thornton. Nesmiřitelná rivalita mezi kapitány Washingtonu a Pittsburghu se táhne od roku 2005. A nepolevuje ani teď. Jen čtyři dny poté, co Alexandr Ovečkin dosáhl 1400 bodů, dorazil na stejnou metu i Sidney Crosby.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Kapitán Pittsburghu Penguins Sidney Crosby během utkání NHL s Nashvillem Predators.

Článek

Svůj účet zarovnal vítězným gólem v prodloužení s Nashvillem. Před odkrytou branku, kterou hájil David Rittich, mu nezištně nahrála švédská posila z Anaheimu Rickard Rakell.

"Když Sid pozvedne svou hru, jako to udělal dnes, povzbudí to celou naši střídačku. Jde nám neustále příkladem," vyprávěl trenér Penguins Mike Sullivan.

Crosby dosáhl čtrnáctistovky v 1100. zápase jako sedmý nejrychlejší v dějinách NHL. Ovečkiin na stejný počet spotřeboval 1265 startů.

Pittsburský lídr navíc 158. tříbodovým duelem kariéry vyrovnal Guy Lafleurovi a Joe Sakicovi na 11. místě v historické tabulce. Za Penguins pak Crosby evidoval 77. vítězný gól, takže mu už jen jeden chybí, aby dorovnal vedoucí Jevgenije Malkina a Jaromíra Jágra v klubovém pořadí. Devatenáctá trefa v prodloužení, už ale znamenala vyrovnání kariérního Jágrova výkonu a druhé pozice v NHL.

Kdo je na té první? No jistě, Ovečkin!

"Ten milník beru jako něco, co s mou kariérou souvisí. Všichni se snažíme hrát správným způsobem, abychom měli co největší šanci," nedělal si velké zásluhy 34letý Crosby.

Podobně před pár dny mluvil i o dva roky starší Ovečkin.

Jejich vzájemné zápolení je ozdobou NHL od chvíle, kdy do ní po roční výluce vstoupili v sezoně 2005-06. Ovečkin jako jednička draftu 2004, Crosby jako první hráč výběru talentů z následujícího roku.

A vzájemnému porovnávání se nevyhnuli už v jejich nováčkovském ročníku, za který získal Calder Trophy Ovečkin. Crosby si pro změnu jako první sáhnul na Stanley Cup.

Výhra nad úhlavním rivalem v sériích play off byla pro ně vždy jízdenkou k poháru. Pro Penguins v letech 2009 (4:3 na zápasy), 2016 (4:2) a 2017 (4:3). Karta se obrátila ve prospěch Capitals v roce 2018 (4:2) a hned z toho byl první washingtonský i Ovečkinův Stanley Cup.

"Je jedno, jestli jste s Crosbym v lajně, nebo v týmu, Sid jako lídr ovlivní každého," prohlásil bývalý hráč Pittsburghu Dominik Simon.

Crosby je obecně považován za komplexnějšího hráče než Ovečkin, který je spíš prototypem kanonýra, jemuž palebné pozice většinou připravují spoluhráči. Kanadský útočník zase víc tvoří hru a dostává do šancí své parťáky.

Kdo je tedy lepší? Ovečkin se třemi Hart Trophy, jednou Art Ross Trophy a devíti Maurice Richard Trophy? Nebo Crosby, jenž získal po dvou Hart Trophy, Art Ross Trophy, Richard Trophy i Conn Smythe Trophy?

V době, kdy NHL vsadila na mladé hvězdy, nakonec nejlepší vzájemné souboje pořád přinášejí staré páky z Pittsburghu a Washingtonu.

Kdo je podle vás lepším hráčem?
Sidney Crosby
77,4 %
Alexandr Ovečkin
22,6 %
Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Reklama

Související témata: