Hlavní obsah

Nezahrávejte si s Texasem! Letos máme na Stanley Cup největší šanci, hřímá z Dallasu Faksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finále Stanley Cupu si zahrál před čtyřmi lety v play off bublině. Tehdy ovšem hokejistům Dallasu zabránila v oslavách Tampa. Letos jsou ale podle 30letého útočníka Stars Radka Faksy šance na zisk poháru vůbec největší za celou dobu jeho působení v texaském klubu. Přesvědčivě o tom mluvil v rozhovoru pro vybraná česká média.

Foto: ČTK

Radek Faksa

Článek

Když Dallas v roce 1999 vyhrál Presidents‘ Trophy, shrábl i Stanley Cup. A vy jste teď pořád ve hře o pohár pro vítěze základní části. Je to jedna z priorit?

Určitě by to bylo super ocenění za celou sezonu, ale chceme hlavně vyhrát naši Centrální divizi a Západní konferenci, ať máme co nejlepší startovací pozici pro play off a začínáme doma každou sérii. S Presidents‘ Trophy bychom tu výhodu měli i ve finále, ale není to úplná priorita.

V poslední době jsou vaše výsledky hodně přesvědčivé. Jak se týden před startem play off cítíte?

Od uzávěrky přestupů hrajeme strašně dobře. Říkáme si, že v každém zápase je důležité hrát play off hokej a soustředit se na detaily, které rozhodují. Není to tak, že pak zmáčknete tlačítko a začnete hrát play off hokej. Musíte to ladit hodně dlouho předtím a my to ladíme.

Kdyby souboje o Stanley Cup začaly už v sobotu, hráli byste s Vegas? Je to soupeř, na kterého už myslíte?

Budeme to řešit až po konci základní části. S klukama se o tom bavíme, určitě jim máme co vracet. Vyřadili nás loni v konferenčním finále, takže máme nějaké resty. Bylo by hezké jim to oplatit hned v prvním kole.

Vážně v těch posledních zápasech základní části nemyslíte už na play off?

Ne, ne. Je to v pohodě. Tím, že jsme bojovali o vítězství v divizi a měli jsme důležitý zápas s Coloradem, tak se díváme dopředu jen na jedno utkání.

V posledních letech jste přispíval nějakými 20 body za sezonu. I když máte spoustu jiných úkolů, nemrzí vás, že ta cifra není přece jen trochu větší?

Určitě bych rád víc bodoval, ale letos nemám takový ice time (průměr 12:32 minuty) a ani jsem nebyl moc na ledě, když třeba soupeři odvolali gólmana, abych měl nějaký lehčí gól do prázdné. Ale i tak sezonu hodnotím hodně pozitivně. Ostatní kluci z lajny taky mají kolem těch 20 bodů. Myslím si, že mančaftu přispíváme hodně.

Vy sám třeba i úspěšností na buly. Proč jste na vhazování tak dobrý?

Zaprvé mám dobré parametry. Zadruhé jsem měl strašně dobré mentory. A zatřetí se tomu hodně snažím věnovat, ať už na trénincích, tak před každým zápasem, když se dívám na iPadu na soupeře. Snažím se to studovat, proti komu půjdu na buly, což je strašně důležité. Letos v lajně nemám praváka, jako byl loni Luke Glendening, jeden z nejlepších hráčů na buly v NHL. Mohli jsme si to krásně rozdělit, že to měl každý na své silné straně. O to je to pro mě letos těžší.

V Dallasu, který vás v roce 2012 vybral jako třináctku draftu, působíte už devět sezon. Jak se v Texasu cítíte?

Kdyby mi někdo po draftu řekl, že budu devět let v jednom klubu, tak jsem nadšený. Celkově s rodinou jsme tu hodně spokojeni a nejradši bych tu zůstal celou kariéru. Snad to zaokrouhlím na deset roků (Faksovi po příští sezoně končí smlouva – pozn.) a pak uvidíme, co se stane. Na druhou stranu mě mrzelo, že nevyšel Stanley Cup. V roce 2020 to bylo blízko, už jsme viděli pohár v hale, ale nevyšlo to. Bohužel. Ale jsem rád, že jsem pořád v klubu, kde jsou vysoké ambice. Letos máme tým skvěle poskládaný a šance je největší.

V týmu máte řadu slavných veteránů, kteří na Stanley Cup ještě nedosáhli, jako jsou Joe Pavelski, Matt Duchene, Jamie Benn, nebo Tyler Seguin. Je to pro ně extra motivace?

Tihle kluci mají něco odehrané a vědí, že šance jen tak nepřijde. Cítí, že letos je ta možnost asi největší. I Ryan Suter hraje skoro 20. sezonu a taky čeká na Stanley Cup, ten hlad a touha vyhrát jsou tu obrovské.

Suterovi je 39, Pavelskimu taky táhne na čtyřicítku. V čem je tenhle americký útočník výjimečný?

Joe je jeden z nejdůležitějších hráčů naší skládačky. Je vzorem tím, jak trénuje, ale i tím, že si třeba vzal mladé hráče Wyatta Johnstona a Logana Stankovena k sobě a nechal je tam bydlet. Vím, jak je to důležité, mě si vzal Aleš Hemský první rok v Dallasu k sobě na barák. A moc mi pomohl se adaptovat. A přesně to udělal Joe pro kluky, co budou pro Dallas příští sezony strašně důležití. Ukázal, jaký je to týmový hráč. Celá jeho lajna s Roopem Hintzem a Jasonem Robertsonem nás táhne už druhou sezonu v řadě.

Těch vynikajících hráčů máte v sestavě vážně dost.

Když máte čtyři výborné lajny a náhradníky, co by jinde v pohodě hráli, tak člověk musí něco obětovat ze svých nároků, pokud chce Stanley Cup. Rád bych samozřejmě hrál víc, ale ještě radši bych ten Stanley Cup.

Loni jste měl na pár zápasů v kabině českého spoluhráče Matěje Blümela, v této sezoně se ale nahoru nedostal, i když patří v AHL k těm nejlepším. Jak to nese?

Jsme v kontaktu dennodenně, hodně si píšeme a probíráme celou situaci. Co bych k tomu řekl… Určitě je to pro něj frustrující. Letos měl smůlu, že tým je fakt nabitý a nikdo z útočníků se ani moc nezranil. Moc pozvánek nepřišlo. Kdyby byl v jiném mužstvu, tak už má těch zápasů mnohem víc.

A poslední věc. Co vy a mistrovství světa? Vzhledem k ambicím Dallasu asi moc nevěříte, že byste se v Praze objevil…

Teď se to snažím vůbec neřešit, věřím, že v play off půjdeme hodně daleko. S (generálním manažerem) Peťou Nedvědem jsem byl v kontaktu na začátku sezony, kdy přijel do Philadelphie, probírali jsme to… Kdybychom náhodou vypadli, tak se spojíme.

Reklama

Související témata: