Hlavní obsah

Před lety Hašek, teď Zadina. Hokej je pro něj důležitější než dolary, ocenil Yzerman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechat na stole 4,56 milionu dolarů na dva roky a vzápětí podepsat kontrakt na jednu sezonu za 1,1 milionu může na první pohled vypadat jako čiré bláznovství. Filip Zadina si ale za svůj netradiční odchod z Detroitu vysloužil respekt vedení i fanoušků.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Filip Zadina na středečním tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

„Dal přednost hokeji před dolary," ocenil generální manažer Steve Yzerman. Třiadvacetiletý útočník, který byl šestkou draftu 2018 a měl image kanonýra, se za pět detroitských sezon neprosadil, jak si plánoval. Za 190 zápasů dal jen 28 gólů, přitom si ale nemohl stěžovat, že by nedostal šanci.

V minulé sezoně ho sice zabrzdilo dlouhodobé zranění, jenže sám cítil, že to není ono a žádal vedení o výměnu. Yzerman nabízel Zadinu ostatním klubům, neúspěšně. Překážkou byla smlouva koncipovaná tak, že v další sezoně inkasuje český útočník 1,83 milionu dolarů a v ročníku 2024-25 pak 2,73 milionu. A to bylo pro případné zájemce příliš.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Filip Zadina.

Takže se Zadina odhodlal k radikálnímu kroku. Detroitské miliony ‚vrátil' a stěhuje se za Tomášem Hertlem do San Jose.

„Věděl, čeho se vzdává. Jeho kariéra je pro něj důležitější. Tohle se ale moc často neděje," přikývl Yzerman.

Kdyby trochu zapátral v paměti, možná by si vzpomněl na sezonu 2003-04, kdy se detroitských milionů vzdal jeho hvězdný český spoluhráč Dominik Hašek. Ten si po 14 utkáních zranil třísla a měl odpočívat minimálně dva týdny. Generálnímu manažerovi Kenu Hollandovi pak soukromě sdělil, že po dobu absence odmítá pobírat plat. V polovině února pak Hašek zaskočil vedení Red Wings, když jim oznámil, že v sezoně už nebude pokračovat. A ještě víc, když se vzdal 3 milionů dolarů ze šestimilionového platu.

Zadinův krok vzbudil podobně uznalé reakce. „Chtěl zkrátka začít s čistým štítem," pravil Yzerman.

V San Jose je příchod české posily brán jako majstrštyk generálního manažera Mikea Griera. Když to nevyjde, Sharks moc netratí. Pokud však Zadina konečně začne naplňovat svůj potenciál, může to mít na tým v přestavbě blahodárný vliv. V tuto chvíli jsou před Zadinou v hierarchii křídel jen Anthony Duclair a Alexander Barabanov. Po vypršení roční smlouvy navíc bude mít odchovanec Pardubic status chráněného volného hráče a San Jose na něj může uplatnit práva.

„Filipův rozhovor s koučem Davidem Quinnem pomohl při rozhodování, že si vybere Sharks," prozradil Zadinův agent Darren Ferris.

Zadinův podpis smlouvy je spojen také s odchodem jeho krajan a kámoše Martina Kauta, který se upsal Pardubicím. Sharks si ale ponechávají práva na šestnáctku draftu 2018, což u části kalifornských fanoušků vyvolalo spekulace o Kautově případném návratu a vzniku ryze českého útoku Kaut, Hertl, Zadina. Přezdívku už pro něj každopádně vymyslel novinář Sheng Peng ze San Jose Hockey Now: kHz neboli Kilohertz line.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.