Hlavní obsah

Zadina chtěl sám pryč z Detroitu a teď jde do velkého risku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdánlivě mu nic nechybělo. Měl jednocestnou smlouvu v Detroitu, která má zaručovala 1,825 milionu dolarů i pro další dvě sezony, přesto chtěl 23letý český hokejový útočník Filip Zadina z klubu pryč. Jenže situace byla složitější. Když žádal o výměnu, klub zařadil hráče na tzv. waiver list, nikdo jiný z NHL ale o Zadinu nestál. Přesto se rozhodl odejít a sám navrhl rozvázání kontraktu s Red Wings, čímž jde šestý hráč draftu 2018 do velkého risku, ať už po finanční či hokejové stránce.

Foto: Marek Burkert, Sport.cz

Hokejový útočník Filip Zadina se rozhodl v NHL k odvážnému kroku.

Článek

Od pátečního večera už se Zadina může upsat kdekoli jako volný hráč, k nové šanci ale bude muset šplhat možná i přes farmu. Rozhodně nezíská tak lukrativní výchozí pozici jako měl v Detroitu. „Snažili jsme se mu pomoct a najít tým, kde by mohl hrát víc. Taková příležitost odnikud nepřišla, nezbývá, než aby svůj potenciál ukázal na kempu a zabojoval o místo v sestavě," tvrdil generální manažer klubu Stev Yzerman ještě předtím, než přišla Zadinova žádost, která znamená definitivní tečku za anabází v Detroitu.

„Jestli z toho mám radost? Ne, nemám. Před rokem jsem s ním podepsal smlouvu, protože jsem věřil v jeho růst," zareagoval Yzerman, jenž sice veřejně prohlašoval, že si přeje, aby Zadina v klubu pokračoval, ale za hlavní problém považoval, že český hokejista nedokáže svoje hokejové schopnosti úplně prodat.

Navíc v minulé sezoně Zadina odehrál kvůli zlomené noze jen 30 zápasů a nastřílel tři góly. Ať už jeho další hokejová budoucnost bude spojená s kýmkoli v NHL, dostane se pod veliký tlak, že se musí naplno ukázat a žádné šlápnutí vedle už mu neprojde. Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že aktuální nezájem o Zadinu na hráčském trhu souvisel právě s jeho velkými penězi. Pokud bude k mání výrazně levněji, může dostat prostor.

Agent Darren Ferris ani hráč samotný se k ničemu zatím nechtějí vyjadřovat, v zámoří ale panuje přesvědčení, že Zadina je připraven nechat ležet balík peněz v Detroitu, i když si musí být vědom, že nová nabídka bude výrazně nižší. Zadina chce teď hlavně hrát a dostat novou šanci. Věří, že na příští hokejové štaci ukáže takovou kvalitu, aby si pak řekl o delší a vyšší smlouvu v NHL, než mu dával Detroit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.