Hlavní obsah

Stupidita. Kane přidělal Edmontonu další vrásky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepšího střelce, než je Evander Kane, v letošním play off NHL není. Konferenční finále s Coloradem ale autorovi 13 branek i celému Edmontonu nevychází podle představ. V noci na neděli faul 30letého útočníka výrazně ovlivnil třetí díl série, který Avalanche nakonec ovládli v poměru 4:2 a jsou krok od finále Stanley Cupu.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Evander Kane (vlevo) z Edmontonu v souboji s Devonem Toewsem z Colorada.

Článek

Domácí Connor McDavid se přitom v Rogers Place trefil za záda Pavla Francouze z první nebezpečné akce, úvodní domácí nápor ovšem už o necelou půlminutu později otupil absolutně zbytečný Kaneův zákrok na Nazema Kadriho.

Kanadský forvard postrčil soupeře zezadu proti mantinelu a inkasoval za to pětiminutový trest.

Stupidita, hlásal titulek deníku Denver Post.

Počáteční tlak Oilers tím rychle uvadl. I když Colorado dlouhou přesilovku neproměnilo, mohlo se oklepat z inkasovaného gólu a začít hrát podle vlastních not.

Kane se do akce vrátil, ale stín faulu nad ním visel po celý zápas, v němž sice zvládl přes 21 minut, ale stačil taky nasbírat tři záporné body v hodnocení plus/minus.

Ve vzduchu se navíc vznáší dodatečná suspendace.

"Kadri je mimo hru minimálně do konce série, ne-li déle," cedil mezi zuby naštvaný kouč Avalanche Jared Bednar. "Takový hit, to je ten nejnebezpečnější zákrok v hokeji. Hráč letí hlavou napřed dva a půl metru od mantinelu."

Fanoušci Colorada hned připomněli tři roky starý, ale velmi podobný zákrok Alexandra Kerfoota z Toronta na obránce Avalanche Erika Johnsona. Útočník Maple Leafs za něj vyfasoval trest na dva zápasy.

"Od dětských let se učíme, že něco takového se nedělá, obzvlášť takhle blízko mantinelu. Jsem si jistý, že se na to liga podívá," řekl kapitán Colorada Gabriel Landeskog.

"Puk se se svezl do rohu. A jelikož vím, že Kadri rád hituje i směrem dozadu, snažil jsem se ho dohrát. A to je vlastně všechno, co jsem udělal. Bohužel ale nešikovně narazil do mantinelu a zranil se," zněla po zápase Kaneova svérázná obhajoba.

Kadri pochopitelně není neviňátko, má za sebou několik suspendací. Byl to právě útočník s libanonskými předky, kdo naražením na mantinel s vážnými následky výrazně přispěl k ukončení zámořské kariéry Andreje Nestrašila, aktuálně hráče mistrovského Třince.

To však pro Kanea není žádná polehčující okolnost. Už ve druhém utkání se snažil po ledě nahánět nejlepšího beka Colorada Calea Makara, víkendová nedisciplinovanost může mít pro Oilers mnohem nepříjemnější dohru.

Ze stavu 0:3 na zápasy se k výhře v sérii prokopaly v dějinách NHL jen čtyři týmy. Pokud bude kanonýr Kane suspendován, těžko mohou Oilers pomýšlet na to, že se stanou tím pátým.

Reklama

Související témata: