Hlavní obsah

Útočník Dadonov bude hrát v NHL za Dallas, McCabe se stěhuje do Toronta

Aktualizováno

Na výměně dvou ruských útočníků se v neděli domluvili v NHL zástupci Dallasu a Montrealu. Do týmu Stars míří Jevgenij Dadonov, opačným směrem jde Denis Gurjanov. Součástí výměny je dohoda o tom, že Canadiens budou z poloviny krýt plat Dadonova ve zbytku probíhající sezony. Toronto získalo díky výměně s Chicagem obránce Jakea McCabea, útočníka Sama Laffertyho a dvě podmíněné volby v pátém kole draftu v letech 2024 a 2025. Z kanadského celku do Blackhawks míří forvardi Joey Anderson a Pavel Gogolev, Chicago navíc obdrží podmíněnou volbu v prvním kole draftu 2025 a volbu ve druhém kole rok poté. Blackhawks se budou z poloviny podílet na McCabeově mzdě.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Jevgenij Dadonov bude hrát za Dallas

Článek

Třiatřicetiletý Dadonov se čtyřikrát v kariéře dostal přes hranici dvaceti nastřílených branek za sezonu. Podařilo se mu to ještě i v minulém ročníku v barvách Vegas. Jeho osobním maximem je 28 gólů ze sezon 2017/18 a 2018/19. Před příchodem ke Golden Knights hrál ještě za Ottawu a celkem má na kontě v základní části NHL 463 startů a 283 bodů za 128 branek a 155 asistencí.

Po tomto ročníku, v němž zasáhl Dadonov dosud do 50 utkání a připsal si 18 bodů (4+14), vyprší mistru světa z roku 2014 tříletá smlouva na celkem 15 milionů dolarů a může se stát nechráněným volným hráčem. Zatímco Montreal patří k nejhorším týmům ligy, Stars jsou druzí v pořadí Západní konference pouhé dva body za vedoucími Golden Knights.

"Jevgenij je šikovný útočník, který může hrát na jakémkoliv místě v naší sestavě. Ve čtyřech z předchozích pěti sezon dal přes dvacet gólů, jde tedy na úrovni NHL o prověřeného střelce, který pomůže zvýšit naši sílu v útoku," řekl generální manažer texaského klubu Jim Nill.

Pětadvacetiletý Gurjanov hrál dosud výhradně za Dallas a patřil k hlavním postavám úspěšného tažení Stars v roce 2020 až do finále Stanleyova poháru, v němž slavila nakonec Tampa Bay. Rovněž jemu končí po sezoně smlouva. V červnu podepsal roční kontrakt na 2,9 milionu dolarů a může se stát chráněným volným hráčem.

Dvanáctý hráč draftu z roku 2015 odehrál v této sezoně 43 utkání a zaznamenal dva góly a sedm přihrávek. Celkem nastřádal v základní části NHL 103 bodů (46+57) ve 257 duelech. Za 32 bitev play off přidal 17 bodů (9+8).

Devětadvacetiletý McCabe odehrál v této sezoně za Chicago 55 utkání a zaznamenal 20 bodů za dva góly a 18 asistencí. Celkem má v základní části NHL na kontě 483 zápasů a 119 bodů díky 24 brankám a 95 nahrávkám. V minulosti hrál také za Buffalo. V současnosti má před sebou ještě další dvě sezony ze čtyřletého kontraktu na 16 milionů dolarů, který uzavřel s Blackhawks koncem července 2021.

Sedmadvacetiletý Lafferty nastoupil v tomto ročníku do 51 zápasů a připsal si 21 bodů (10+11). Do NHL vstoupil v dresu Pittsburghu, do Chicaga ho Penguins vyměnili loni v lednu. Dohromady má na kontě v dlouhodobé fázi NHL 191 utkání a 53 bodů (21+32). Před Laffertym je ještě jedna sezona z dvouleté smlouvy, na níž se dohodl s Blackhawks loni v dubnu.

Reklama

Související témata: