Hlavní obsah

Vivat Don Karlos! Vejmelka zdeptal Prezidenty. Je to moje práce, říkal po těžké směně s Floridou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brance létal od tyče k tyči, kontrolu neztratil ani v sedě nebo na břiše. I když hokejisté Floridy v závěru zápasu na ledě Arizony slovy rozhlasového reportéra Gabo Zelenaye 'dobiedzali ako osy', Karel Vejmelka zůstal pevný. Jednačtyřiceti zákrokům českého gólmana vděčí Coyotes za nečekanou výhru nad posledními držiteli Presidents' Trophy.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Karel Vejmelka v brance Arizony zasahuje proti střele Patrica Hornqvista z Floridy.

Článek

V minulé sezoně byl rozdíl mezi nejlepší Floridou a druhým nejhorším týmem NHL po základní části 65 bodů! Panthers také v Arizoně dávali jasně najevo, že nepočítají se ztrátou. Ale zjevně nepočítali ani s velkolepým výkonem českého brankáře. Střelecká převaha 42:21 nebyla favoritům nic platná. Domácí hrdina 'Don Karlos' měl svůj den a domácí vyhráli 3:1.

"Skvělá výhra proti jednomu z nejlepších týmů, ale zasloužili jsme si to. Byl to pro nás velký zápas a předvedli jsme skvělý týmový výkon," líčil Vejmelka.

Bez něj by však Arizona jen těžko vydřela dva body. Šestadvacetiletý brankář neztratil klid při šancích Sama Bennetta a Sama Reinharta, po ráně Matthew Tkachuka mu pomohla i tyčka. Až teč Colina Whitea z 29. minuty připravila Vejmelku o čisté konto. Ale to bylo všechno, co Panthers povolil.

"Největší dojem na mě udělal výkon našeho gólmana," netajil kouč André Tourigny.

Díky Vejmelkovi se Coyotes dostali zpátky do hry. A když byl ve třetí třetině za vysokou hokejku vyloučen Radko Gudas, udeřila Arizona v přesilovce.

"Konečně jsme zabrali, ale všechno se odvíjelo od parádního představení gólmana," tvrdil i autor vítězné rány Nick Ritchie.

Panthers se pak vrhli do útoku, na závěr odvolali i brankáře Knighta a divoce dotírali na Vejmelku, který však s pomocí spoluhráčů odolal.

"Čekali jsme velký tlak a to se přesně stalo. V obranném pásmu jsme ale zahráli výborně, kluci skvěle blokovali střely," děkoval český hrdina zápasu.

Jakmile Clayton Keller trefil prázdnou branku hostů, diváci v Mullet Areně propadli nadšení a za zvuku 'gólové' skladby Howlin' For You od Black Keys poskakovali u sedaček.

Do haly v Tempe, která má kapacitu necelých pět tisíc diváků, se Coyotes v létě přestěhovali z Glendale, kde jim nebyla prodloužena smlouva. I když se kapacita univerzitní haly zdá pro tým NHL jako nedůstojná, bližší kontakt s fanoušky v zaplněném hledišti má na domácí mužstvo blahodárný vliv. Ani favoritům se tu nebude hrát lehce, jak zjistila Florida.

"Předchozí dva zápasy (2:3 s Rangers, 2:3 po prodloužení s Winnipegem) jsme těsně ztratili, ale diváci v nás probouzejí větší bojovnost," uznal Ritchie.

Základem však bylo Vejmelkovo představení. Ze šestého startu v sezoně vychytal pro Arizonu druhou výhru. Zvyklý je ale i na větší zápřah. Hned v sezonní premiéře čelil 53 střelám Pittsburghu. V průměru na rodáka z Třebíče míří přes 38 střel. Díky duelu s Panthers už ale vytáhl svou úspěšnost zákroků na 90,1 procenta.

"Cítím se dobře," přikývla arizonská opora. "Když mám možnost hrát, tak si to chci vychutnat a pomoct k výhře. To je moje práce," řekl Vejmelka. Hráči Floridy si na jeho úterní směnu asi ještě vzpomenou.

Reklama

Související témata: