Hlavní obsah

Vokoun naší jedničkou nebude! Fleury totiž bude skvělý, není pochyb, říká kouč Penguins

Byl to on, kdo se v letošním play off zámořské NHL vypracoval v gólmanskou jedničku Pittsburghu. Tomáš Vokoun od pátého utkání prvního kola série s New Yorkem Islanders nahradil v brankovišti nejistého Marca-Andrého Fleuryho a i ve všech dalších jedenácti duelech chytal od první minuty. Od příští sezóny se však vše vrátí do starých kolejí. „Naší jedničkou bude Fleury,“ vyhlásil po vypadnutí s Bostonem kouč Penguins Dan Bylsma.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Tomáš Vokoun (vlevo) a Marc-André Fleury, brankáři Pittsburghu.

Článek

Už když Vokoun v létě loňského roku do Pittsburghu z Washingtonu přicházel, akceptoval svou roli, kdy měl Fleurymu krýt záda. V základní části sice karlovarský rodák odchytal výrazně méně minut, třeba ve statistice úspěšnosti zákroků měl ale navrch. Až v průběhu série s Islanders přišel zlom.

Bilance gólmanů Pittsburghu v základní části
MinutyGóly/zápasÚspěšnost zákroků
Tomáš Vokoun10292,4591,9%
Marc-André Fleury18582,3991,6%

Za nerozhodného stavu 2:2 na zápasy se kouč Bylsma odhodlal ke stažení Fleuryho a mezi tři tyče poslal od pátého duelu Vokouna. Šestatřicetiletý gólman ihned udržel čisté konto a v dalším utkání pak pomohl Pens k postupu, v semifinále Východní konference pak i jeho zásluhou Tučňáci vyřadili Ottawu. Až přišla série s Bostonem, kdy Bylsmovi svěřenci nevyhráli ani jedno střetnutí. Rozhodně si však nemohli stěžovat na českého gólmana, který řadu vyložených šancí Medvědů pochytal.

Bilance gólmanů Pittsburghu v play off
MinutyGóly/zápasÚspěšnost zákroků
Tomáš Vokoun6852,0193,3%
Marc-André Fleury2903,5288,3%

Média v Pittsburghu proto ihned po vyřazení začala spekulovat, jestli Pens pro příští sezónu vsadí znovu na Fleuryho, jenž má v klubu ještě dvouletý kontrakt, který mu v každém roce zajišťuje příjem 5,5 miliónů dolarů, nebo na Vokouna, jenž má smlouvu ještě na rok.

V neděli tuto otázku rázně zodpověděl Bylsma. „Gólmanem číslo jedna je pro tuto organizaci Marc-André Fleury, bude tak tomu i nadále. A bude skvělý, o tom vůbec není pochyb. Pro mužstvo vyhraje v příští sezóně spoustu zápasů. Až se tým dostane do play off, právě on dostane příležitost," prohlásil trenér Pittsburghu a zároveň vyzdvihl Vokounův přínos pro tým v letošní sezóně.

„Je to chlap, který naši brankářskou dvojici učinil velice dobrou. Bude za nás chytat zápasy, velké zápasy. Odvedl přesně to, s čím sem přicházel, když jsme ho podepisovali. Příští sezónu ale tu příležitost nedostane, protože Fleury bude v brance vyhrávat," tvrdí s neochvějnou jistotou.

Fleury: Byl jsem zklamaný, ale Voky chytal výborně

Kanadský gólman připustil, že nebyl nadšený, když v průběhu série s Islanders přišel o svou pozici. „Dalo se to pochopit, protože Voky chytal výborně a dával mužstvu v každém zápase šanci vyhrát. Samozřejmě jsem však byl zklamaný. Po celou dobu play off jsem se ale snažil kluky povzbuzovat, i když jsem nechytal. Pořád jsou to přeci moji spoluhráči, můj tým. Chci, aby se jim dařilo."

Nevydařené play off se teď chystá co nejrychleji vymazat ze své paměti, naopak se chce soustředit na příští ročník a všem dokázat, že si jedničkou zaslouží být. „Hodit všechno za hlavu, přes léto tvrdě makat a pak se pokusit vyhrát co nejvíc zápasů, až se vrátím do branky. Takový je můj plán, to je všechno, co pro to můžu udělat," plánuje Fleury.

Reklama

Související témata: