Hlavní obsah

Zadrhnutý střelec Kubalík míří k českým klukům do Detroitu: Přesun mi nalil do žil novou krev

V nováčkovské sezoně zazářil třiceti góly, druhý ročník ještě vyšel obstojně, ale ve třetí sezoně v NHL se Dominik Kubalík trápil. Ačkoliv měl patřit k útočným oporám Chicaga, v 78 zápasech nasbíral jen 32 bodů a Blackhawks se krčili ve spodních patrech tabulky. Po třech letech ale přichází kýžená změna. Z rozpadajícího se hokejového Chicaga 27letý plzeňský rodák zamířil do Detroitu, který chce na play off zaútočit po sedmi letech.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Dominik Kubalík při pátečním charitativním zápase Hvězdy 2022 ve Žďáru nad Sázavou.

Článek

Dokážete si vysvětlit, proč vaše výkony měly sestupnou tendenci?

Popravdě moc nevím. Nováčkovská sezona super, druhá ještě docela dobrá a pro mě asi nejjednodušší, protože už jsem byl rozkoukaný. Ale ta loňská se vůbec nepovedla. Sice jsem se prosadil hned v úvodních zápasech, jenže pak jsme spadli do krize, která se táhla i se mnou.

V březnu jste na jeden zápas dokonce skončil na tribuně.

Mohl jsem vypnout hlavu, zase mi to trochu otevřelo oči. Nemyslím si, že jsem hrál nějak špatně, ale zodpovědnost beru na sebe, protože se ode mě očekávaly góly. A tak jsem začal ztrácet čas na ledě, pak dokonce skončil mimo sestavu. I díky tomu se mi závěrečných patnáct zápasů povedlo i dost lépe. Když člověk hraje s čistou hlavou, hokej si užívá. Předtím jsem si ho moc neužíval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Kubalík ještě v dresu Chicaga.

Takže se těšíte na nové angažmá v Detroitu?

Ohromně. Nový impuls je vždycky fajn a možná už jsem ho trochu potřeboval. Snad se vrátím do své formy jako na začátku v Chicagu. Věřím, že můžu NHL nejen hrát, ale zvládnu tam i dávat góly. Potřebuju se ale dostat do pohody.

K tomu můžou pomoct i tři čeští parťáci, které v týmu budete mít. Jakub Vrána, Filip Zadina a Filip Hronek.

S kluky se dobře znám a určitě si pomůžeme nejen na ledě. O Detroitu mluví výborně, takže se nemůžu dočkat začátku sezony. Zázemí je tam prý ještě o level výš než v Chicagu, kde bylo na fantastické úrovni. Než se rozkoukám ve městě, asi to bude trochu hektické. Ale já mám změny rád a těším se na poznávání nového prostředí.

Jak se vůbec zrodil přestup do organizace Red Wings, kde jste podepsal smlouvu na dva roky za pět milionů dolarů?

Bylo to několik hektických dnů. Moc jsem toho nenaspal. Když jsem věděl, že Detroit klapne, tak se mi dost ulevilo. Nalilo mi to novou krev do žil. Red Wings jsou velké jméno, jeden ze šesti zakládajících klubů NHL. To jsem vnímal vždycky. A komunikace byla skvělá. Manažer mi řekl, co ode mě očekává. Berou mě jako střelce. Samozřejmě nejspíš nedám padesát gólů za sezonu, ale pořád mám radši zakončení než tvoření. Plánují mě využít na přesilovky, takže super. Doufám, že splatím jejich důvěru.

Liší se nějak vaše příprava oproti minulým létům?

Tentokrát jsem nejel na mistrovství světa, takže jsem měl o měsíc více času. Na odpočinek i trénink. Věřím, že se to vrátí v dobrém. Proti Detroitu se mi vždycky dařilo, tak snad se to otočí a budu pálit za něj. Podpisy naznačují, že tým půjde nahoru směrem do play off.

Naopak ambice Chicaga výrazně klesají.

Bohužel ano. Psal jsem si i s Petrem Mrázkem, který tam jde chytat. Bude to mít těžké, ale přeju si, ať se mu daří.

Reklama