Hlavní obsah

Zdravý náhradník v AHL. Vránova snaha o návrat do formy dostává na frak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní plán byl jasný: tři zápasy na rozehrání na farmě a pak rychlý návrat k Red Wings. Dostat se do formy po dvouměsíčním pobytu v asistenčním programu se ale Jakubu Vránovi prozatím moc nedaří. Jeho pobyt v AHL u týmu Grand Rapids Griffins se prodloužil. Poslední zápas s Iowou navíc 26letý útočník Detroitu strávil jako zdravý náhradník na tribuně.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Jakub Vrána v dresu Detroitu.

Článek

Když je Vrána ve formě, udivuje bleskovými úniky a skvělou střelbou. V dosavadních 39 zápasech za Red Wings po příchodu z Washingtonu nasázel 22 gólů. V této sezoně ovšem odehrál v prvním týmu jen dvě utkání, načež ho klub bez bližšího vysvětlení poslal do programu NHL a Hráčské asociace NHL, který pomáhá hokejistům s léčbou závislostí a duševních problémů.

„Jsem šťastný, že jsem zpátky, že vidím kluky. Je to opravdu pozitivní," líčil Vrána po svém návratu k týmu. „V životě jsou důležitější věci než hokej a musíte si v nich udělat pořádek," dodal.

Na šťastný comeback to však zatím nevypadá. Red Wings na začátku ledna dokonce nabízeli Vránu ostatním klubům NHL, ale o útočníka s ročním příjmem 5,25 milionu dolarů nikdo zájem neprojevil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace Jakub Vrána (uprostřed) a Michael Frolík během odjezdu na MS 2019 do Bratislavy na Hlavním nádraží v Praze.

„Není to pro něj nic jednoduchého, ale postupně se do toho dostává. Má obrovský potenciál, pořád může dávat góly. Ale zatím se mu to nedaří," posteskl si kouč Red Wings Derek Lalonde.

Za Griffins si Vrána v šesti zápasech připsal jedinou asistenci a šest minusových bodů. V noci na čtvrtek pak dokonce nenašel své jméno v zápasové sestavě. Grand Rapids absenci českého útočníka zdůvodnilo pravidlem, podle kterého musí být v každém zápase AHL z 18 bruslařů minimálně 13 hráčů spadajících do tzv. rozvojového programu.

Za veterány jsou pak považováni hráči, kteří před startem aktuální sezony odehráli 260 a více profesionálních zápasů. V této kategorii mají Griffins dva útočníky. Kromě Vrány ještě třicetiletého centra Kylea Criscuola, který před českým forvardem dostal v posledním zápase přednost. A navrch dal gól.

„Bude to chtít nějaký čas. (Vrána) je mladý hráč, který byl skoro dva měsíce bez hokeje. Věřím, že se bude zlepšovat a zvládne naplnit svůj obrovský potenciál," vyprávěl zámořským novinářům kouč Lalonde.

Důležitější však pro Vránu bude, jaké úmysly s ním má generální manažer Steve Yzerman. Jeho rozhodnutí nabídnout odchovance Letňan konkurenci už ledacos naznačuje. Letošní uzávěrka přestupů v NHL je 3. března a Vrána by se před ní mohl stát předmětem výměny. Ať tak nebo tak, bude ale muset v dalších týdnech hodně zabrat.

Reklama