Hlavní obsah

Vrána už je v Detroitu zpátky u týmu, na soupisce zatím nefiguruje

Hokejový útočník Jakub Vrána by se mohl po absolvování asistenčního programu NHL a hráčské asociace NHLPA vrátit v dohledné době do sestavy Detroitu. Šestadvacetiletý pražský rodák už trénoval s týmem Red Wings, na soupisce však jeho jméno prozatím nefiguruje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Vrána během odletu hokejové reprezentace na Švédské hry.

Článek

NHL a NHLPA v pátek oznámily, že Vrána má zpět status hráče, který je k dispozici trenérům pro využití v zápasech. "Vstoupil do fáze následné péče asistenčního programu. Péče o Vránu nadále pokračuje v souladu s tímto programem," uvedly společně NHL a NHLPA ve strohé tiskové zprávě.

Vrána je podle všeho zpět s mužstvem a s Red Wings už také trénuje, byť zatím jen v dresu odlišujícím hráče, jež mají naordinovaný bezkontaktní trénink.

Asistenční program byl založen v roce 1996. Hráčům i jejich rodinám pomáhá v případě psychických problémů, závislostí a dalších záležitostech. V minulosti ho využil například hvězdný brankář Montrealu Carey Price.

Konkrétní důvody, proč podstoupil program Vrána, zveřejněny nebyly. Během léčení byl až do odvolání postaven mimo soupisku Red Wings, od Detroitu však pobírá plat. Třináctý hráč draftu z roku 2014 s vedením Red Wings podepsal loni v srpnu tříletou smlouvu s příjmem 5,25 milionu dolarů za sezonu.

Ani sám Vrána neupřesnil, proč do programu vstoupil. "V životě jsou důležitější věci než hokej a musíte si v tom udělat pořádek. Musíte udělat nějaká rozhodnutí, která jsou důležitá v životě i v hokeji," citovala agentura AP českého útočníka.

Vrána zmeškal většinu minulé sezony kvůli zranění a operaci ramena a za Red Wings odehrál jen 26 zápasů. V úvodních dvou utkáních probíhajícího ročníku zámořské ligy si připsal gól a asistenci, další duel už kvůli osobním problémům vynechal.

Před loňským příchodem do Detroitu působil ve Washingtonu, se kterým získal v roce 2018 Stanleyův pohár. Celkem dosud v NHL odehrál včetně play off 361 zápasů s bilancí 101 branek a 94 asistencí.

Reklama