Hlavní obsah

Hokejový Spenglerův pohár, na kterém měla hrát i Sparta, byl den před startem zrušen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné překvapení pro pražskou Spartu. Hokejový Spenglerův pohár, na kterém měla hrát, byl den před startem zrušen. Organizátoři ho odřekli kvůli koronaviru stejně jako loni. Pražané se nepříjemnou zprávu dozvěděli krátce před odletem do Davosu, kam se měli přesunout v sobotu dopoledne.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Třinecký obránce Milan Doudera v akci před brankou Sparty během extraligového utkání.

Článek

Hokejisté Sparty se těšili, že si spraví náladu po nepovedených představeních v extralize na tradičním Spengler Cupu, jenže mají smůlu. Den před startem tradiční akce přišla ze Švýcarska špatná zpráva. Pořadatelé totiž turnaj kvůli koronaviru na poslední chvíli zrušili.

Zatímco před rokem byl 94. ročník turnaje zrušen již na konci září, tentokrát se tak stalo na poslední chvíli. Podle webu deníku Blick bylo důvodem sedmnáct pozitivně testovaných hráčů v týmu domácího Davosu, který měl být v základní skupině jedním ze soupeřů Sparty.

Představitelé kantonu Graubünden, v němž se Davos nachází, následně kvůli epidemické situaci v regionu odebrali organizátorům povolení turnaj pořádat. Pořadatelé na svém webu uvedli, že v posledních měsících pravidelně testovali vedle hráčů i zaměstnance klubu, v posledních 10 dnech každodenně. Na Štědrý den byla pozitivní většina kádru.

Koronavirus již předtím zasáhl do plánovaného složení turnaje. Start odřekla reprezentace Kanady a poté i Ambri-Piotta, která je od neděle v karanténě. Místo nich se na Spenglerově poháru měly představit Slovan Bratislava a výběr kantonu Bern složený z hráčů SC Bern, Bielu a SCL Tigers Langnau.

"Mrzí nás, že se tradiční turnaj musel zrušit. Důvody ale chápeme a zcela respektujeme. Byla pro nás čest být mezi pozvanými týmy. Náš tým je kompletně zdravý, bude se nyní plně věnovat přípravě na extraligu," uvedla generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová na klubovém webu.

Vyplnila se tak slova trenéra Pražanů Josefa Jandače, který se po čtvrtečním extraligovém zápase s Třincem k turnaji vyjadřoval opatrně. "Podmínky se několikrát změnily a reglement turnaje bude možná pohyblivý. Loni se to zrušilo, letos je to na hraně. My se musíme několikrát před odjezdem testovat a budeme testovaní každý den i tam. Nevím, co by se stalo, kdyby tam byl někdo pozitivní a jak by se třeba měnil formát turnaje," řekl Jandač. Nákaza v domácím týmu nakonec akci pro letošek zrušila úplně.

Sparta tak bude mít nyní volno, do extraligy se opět zapojí v neděli 2. ledna, kdy se utká v dohrávce 36. kola s Mladou Boleslaví. Podle klubového webu nebude usilovat o přeložení zápasů do uvolněných termínů.

Spenglerův pohár se od prvního ročníku konaného v roce 1923 nebude hrát teprve pošesté. Neuskutečnil se také v letech 1939, 1940, 1949, 1956 a loni.

Kvůli špatné epidemické situaci ve Švýcarsku byl také zrušen turnaj čtyř zemí hokejistů do 18 let, jenž se měl i za účasti české reprezentace hrát od neděle v Zuchwilu. Svěřenci trenéra Jakuba Petra se podle serveru hokej.cz po sobotním srazu v Praze vydali autobusem do Švýcarska, ale v Německu je zastihla zpráva organizátorů o zrušení turnaje, takže se otočili a jeli zpět do Česka.

Reklama

Související témata: