Hlavní obsah

Kanada - USA 3:2Kanada ukončila vítěznou sérii USA na MS hokejistů do 18 let

Soči

Hokejisté Kanady porazili ve finále mistrovství světa hráčů do 18 let v Soči tým USA 3:2 a ukončili čtyřletou nadvládu Američanů na šampionátu této věkové kategorie. Kanaďané potvrdili, že se jim na vrcholných turnajích v Rusku daří. Získali zde již třetí zlato od roku 1999, kdy se mistrovství světa osmnáctek začalo hrát.

Článek

Kanaďané, kteří ve čtvrtfinále vyřadili po jednoznačné výhře 6:0 český tým, se ve finále podstatnou část zápasu bránili. Zatímco gólman Desrosiers si připsal 33 úspěšných zákroků, jeho spoluhráči vyslali na Demka v brance USA jej dvanáct střel. Přesto jim to stačilo k výhře.

Třetí skončili Finové, kteří porazili Rusko 2:1. Sborná zůstala na domácím turnaji bez medaile, kterou získala naposledy v roce 2011, kdy brala bronz. Tým Suomi se dostal na stupně vítězů poprvé od třetího místa v roce 2010.

Finové se dostali do vedení už po 34 vteřinách, když Šesťorkina překonal Lehkonen. Rusové pak nevyužili šance na vyrovnání a v polovině úvodní části zvýšil Kapanen. Sborná narážela na skvěle chytajícího Sarose, který inkasoval až v 31. minutě. V přesilové hře se prosadil Tkačov. Zvýšil mohl Mustonen, v závěrečném dějství Rusové marně dobývali finskou branku.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Soči:
Finále:
Kanada - USA 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Dauphin (Baptiste), 33. Bowey (Dauphin), 37. Gauthier (Baptiste, Bigras) - 22. Clifton (Fasching), 30. McCarron (Kelleher). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Romasko - Metalnikov (oba Rus.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 6125.
Kanada: Desrosiers - Heatherington, Bowey, Morin, Morrissey, Bigras, Theodore - McDavid, Klimchuk, Reinhart - Verhaeghe, Garlent, McKeown - Baptiste, Laplante, Gauthier - Bennett, Dauphin, Nastasiuk. Trenér: Don Hay.
USA: Demko - Santini, Ausmus, Butcher, Vannelli, Clifton, Lewis, Thompson - Compher, Louis, Hayden - Malone, Motte, Fasching - Allen, Kelleher, McCarron - Labanc, Eichel, Eiserman - Cook. Trenér: Don Granato.
O 3. místo:
Rusko - Finsko 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 31. Tkačov (Rafikov) - 1. Lehkonen (Honka, Lintuniemi), 10. Kapanen (Rauhala). Rozhodčí: Hradil (ČR), Papp - Traub (oba Kan.), McIntyre (USA). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 5925.
Konečné pořadí:
1. Kanada
2. USA
3. Finsko
4. Rusko
5. Švédsko
6. Švýcarsko
7. ČR
8. Německo
9. Slovensko
10. Lotyšsko - sestup.
Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:
Brankář: Juuse Saron (Finsko),
Obránce: Steven Santini (USA),
Útočník: Connor McDavid (Kanada),
Nejužitečnější hráč: Connor McDavid (Kanada).

Reklama

Související témata:
  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán