Hlavní obsah

Neškatulkujme lidi podle národnosti! Český hokejový klub hájí svého ruského trenéra a jeho krajany–hráče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští středu vstoupí na ledě Benátek nad Jizerou do nového ročníku druhé ligy, vedení Hronova ale musí řešit i mimohokejové věci. Některým kritikům se totiž nepozdává, že klub ze severovýchodních Čech za současné situace vede jako hlavní trenér Rus Sergej Sošnikov a v týmu hrají i čtyři jeho krajani.

Foto: HC HRONOV

Hokejisté druholigového Hronova.

Článek

„Vedení HC Hronov odsuzuje všechny války, včetně války na Ukrajině," stojí v úvodu tiskového prohlášení klubu z okresu Náchod.

Ten v nadcházejícím ročníku již nebude trénovat Martin Táborský, ale Rus Sergej Sošnikov. Čtyřiapadesátiletý rodák z Orenburgu, jenž je doma držitelem nejvyšší trenérské licence, žije v Česku už od roku 2018 a toho času zde studuje trenérské „béčko".

„Politika do sportu nepatří, tak jako posuzování lidí, dle ras a národností. Všude jsou lidé různí s různými názory a při dnešním kosmopolitním složení světa není možné, někoho na základě jeho národnosti někam zaškatulkovat," nevidí Hronov nic divného na národnosti svého kouče.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený HC HRONOV (@hchronov)

V minulé sezoně Hronov překvapil postupem do play off třetí nejvyšší soutěže, k čemuž mu dopomohla řada mladíků-cizinců, převážně z Ruska.

„Když na konci minulé sezony vznikl konflikt na východě, nikdo z nynějších kritiků složení našeho týmu neviděl ty kluky kolem 20ti let, jak nechtěli vůbec jet domů, protože už nebudou hrát hokej u nás, kde se jim moc líbí, někteří hned chtěli získat dlouhodobé povolení k pobytu a zůstat. Z nich nikdo neřeší válku, politiku, oni k nám do České republiky přijeli hrát hokej," píše Hronov s tím, že i nadále chce dávat příležitost mladým hráčům a neřešit jejich národnost.

„Součástí mužstva jsou dva hráči z Ukrajiny, čtyři Rusové, dva Slováci, jeden hráč původem z Arménie. Hráči z Ukrajiny jsou nejen v jednom týmu s Rusy, ale společně i bydlí a nic neřeší," ubezpečuje klub.

Dnešní dobu označuje za zmatenou. „Jedni odsuzují vše ruské, na druhé straně ruští hráči hrají NHL a Američanům to nevadí, jde přeci jen o velké peníze a reklamu. Naši hráči a jiných národností hrají KHL a Rusům to nevadí. Na US Open hrála velká skupina Rusů a proč to Američanům nevadí, protože jsou vysoko na žebříčku ATP a jde o velké peníze od sponzorů. V tomto schizofrenním světě nebyl na US Open puštěn Srb, který nemá očkování proti covidu a tím se kruh uzavírá, až skončí válka na východě, objeví se zadání, že nesmí sportovat ti, kdo nemají ochranu proti lecčemu," zmiňuje Hronov zákaz Novaku Djokovičovi účastnit se grandslamu v New Yorku.

„Vše je o lidech, ne o politice, ne médiích a tlaku bůh ví odkud. Nechme politiku a „světonázory" „odborníkům", nechme hrát hokej hokejisty, tam kde oni sami chtějí, nerozdělujme je dle ras a národností a nechme hrát a sportovat ty, kteří si vybojují místo v sestavě jakéhokoli týmu, v kterékoli zemi," uzavírá Hronov.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko