Hlavní obsah

Nevinná koláž IIHF vyvolala v Rusku poprask. Tardif je debil, zuří Fetisov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to ze strany Mezinárodní hokejové federace nevinný tweet, kterým se rozhodla týmu Vegas pogratulovat k premiérovému zisku Stanley Cupu. Ovšem koláž, na níž je zobrazeno dvanáct hráčů Golden Knights v dresech svých národních týmů, vyvolala v Rusku poprask. To proto, že na ní chyběl útočník Ivan Barbašev.

Foto: Profimedia.cz

Vjačeslav Fetisov (vpravo) s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem na snímku z prosince 2021.

Článek

Osm Kanaďanů, dva Američané, jeden Lotyš a Švéd. Rusa Barbaševa, který po triumfu se St. Louis vyhrál NHL podruhé, však IIHF na koláži opomenula.

„Na plakátu je jen 12 hráčů, polovina týmu chybí. Je to diskriminace všech ostatních? Nemyslím si to," uvedl francouzský prezident IIHF Luc Tardif pro Sport-Express.

Ruská média však toto vysvětlení neberou. Považují jej za další útok na tamější hokej poté, co zástupce komisionáře NHL Bill Daly ve středu prohlásil, že stejně jako loni vítězové Stanley Cupu nebudou smět přivézt pohár do Ruska, takže Barbašev si s ním v létě bude moci jeden den užít jen v zámoří.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Útočník Vegas Ivan Barbašev se Stanley Cupem.

Koláž stvořená IIHF však Rusy vytočila ještě víc. Zejména pak Vjačeslava Fetisova, někdejšího vynikajícího obránce Sovětského svazu, jenž je sedminásobným mistrem světa a dvojnásobným olympijským šampionem.

„Mezinárodní hokejová federace v gratulaci Vegas vyjmenovala hráče čtyř zemí - Kanady, USA, Švédska, dokonce i Lotyšska, ale zapomněla na Rusko - naše zástupce Ivana Barbaševa a Pavla Dorofojeva (ten ale mezi vítěze poháru zapsán nabude, protože do play off nezasáhl - pozn. aut.)? Jak mám reagovat na takové malé ošklivé věci IIHF? Zapomeňte na tuto organizaci! Mimochodem, tady v Petrohradu jsme zvolili tohoto debila - nového prezidenta IIHF," připomíná Fetisov, že právě v Petrohradu se Tardif předloni v září stal nástupcem Reného Fasela.

Foto: ČTK / Lehtikuva / Jussi Nukari, Profimedia.cz

Prezident Mezinárodní hokejové federace Luc Tardif.

„Nevím, jak by se Fasel v této situaci zachoval, kdyby zůstal prezidentem IIHF. Ale určitě by to bylo jiné," míní dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Fetisov a dnes poslanec Státní dumy.

Fasel stál včele IIHF mezi lety 1994 až 2021 a náklonností k Rusku se nikdy netajil. Za jeho éry získalo Rusko třikrát právo pořádat mistrovství světa a jednou, poprvé v historii také zimní olympijské hry. Během působení ve funkci Fasel opakovaně vyslovil uznání prezidentovi Vladimiru Putinovi a vídal se s ním i při neformálních příležitostech, připomněla stanice RFE/RL.

Fasel získal i ruské občanství a loni v březnu pověřila IIHF svou etickou komisi, aby prošetřila Faselovo vyjádření v souvislosti s válkou na Ukrajině a přezkoumala, zda coby doživotní čestný prezident organizace neporušil kodex federace. Tehdy vyjádřil lítost nad rozhodnutím IIHF o vyloučení Ruska a Běloruska, které invazi na Ukrajinu podporuje, z mistrovství světa. Označil to za jeden z nejsmutnějších okamžiků v její historii.

„Teď jsme si prostě zvolili špatného prezidenta IIHF. Sice jsme sázeli na jiného, ale Tardifovým zvolením jsme ztratili vliv v hokeji," řekl Fetisov a odkazuje na NHL, v níž ruští hokejisté nadále můžou působit.

„Bude zajímavé sledovat, jak začnou lidé z IIHF mluvit, až se věci vrátí do normálu. Ať si na sociálních sítích kreslí, co chtějí. Letos uspořádali jakési mistrovství světa kreslených filmů ve Finsku a Lotyšsku. Neviděl jsem jedinou minutu, ani jeden zápas tohoto turnaje! Domnívám se, že by to byla zrada," zakončuje rozčílený Fetisov.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko zítra 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.