Hlavní obsah

Au revoir! Vítěz Stanley Cupu a někdejší reprezentační gólman Francouz končí kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rok nechytal zápas, ne a ne se definitivně vykurýrovat se zranění. V klubu Colorado Avalanche mu zároveň vypršel kontrakt, a tak se hokejový brankář Pavel Francouz rozhodl v necelých 34 letech dát své kariéře sbohem. Vítěz Stanley Cupu z roku 2022, účastník šesti světových šampionátů i olympiády to oznámil v pátek na tiskové konferenci. „Směřovalo to k tomu poslední rok. Něco končí a něco nového začíná. Jsem vděčný sportu jménem lední hokej za krásné zážitky,“ řekl Francouz.

Hokejový brankář Pavel Francouz oznámil konec kariéry. Byl to pocit, jako když se jde člověk rozejít s holkou, přiznal. Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Naposledy odchytal zápas 10. dubna 2023, kdy pomohl Avalanche k výhře v prodloužení nad Anaheimem. Následně absolvoval operaci přitahovače stehenního svalu. Ovšem do další sezony nenastoupil a loni v listopadu klub oznámil, že se Francouz odlétá léčit do Česka a ročník pro něj předčasně končí.

Nicméně jeho agent Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest tehdy v rozhovoru pro Sport.cz věřil, že to ještě není v NHL konečná. „Bude záležet na jeho zdravotním stavu, ale věřím, že má už takové jméno, že by ještě šanci v NHL dostal. Práci bychom mu v NHL byli schopni najít.“

Letos v březnu pak konec naznačil generální manažer Avalanche Chris MacFarland, jenž prohlásil, že si brankář „užívá důchodu“. „A nemáme pocit, že by posiloval a chtěl hrát,“ uvedl.

Teď přichází skutečně definitivní sbohem, chcete-li „francouzské“ au revoir.

Kouzelná je totiž historka z listopadu 2008, kdy si připsal svůj extraligový debut. Tehdejší kouč Plzně Pavel Hynek se pokoušel v O2 areně zaskočit před penaltovým rozstřelem domácího šikulu Bednáře. A tak když zápas nerozhodlo ani prodloužení, ukázal právě na 18letého juniora bez ligového startu.

„Tebe nezná, ty ho zastavíš,“ křikl na něj.

Když pak mladý gólman skutečně skočil na led místo Romana Málka, slávistický trenér Vladimír Růžička se udiveně ptal asistenta Kalouse: „Kdo to chytá?“

„Nějakej Francouz,“ slyšel.

Růžičku často vytočí maličkosti, a tak křičel: „Je mi jedno, odkud je. Já chci vědět, jak se jmenuje!“

Francouz se později příhodě rád zasmál. „To se nikdy neobehraje. Je to tak komická situace, která se se mnou ponese navždy.“ Lehce cimrmanovsky rovněž působilo, když v roce 2017 za reprezentaci chytal na mistrovství světa v Paříži proti Francouzům.

Ale nebyla to pro brankáře snadná cesta z Plzně až do reprezentace, vlastně hodně trnitá. Když mu bylo dvacet a v Plzni marně čekal na šanci, mělo o něj zájem prvoligové Ústí. Jenže nemělo na něj peníze, a tak za něj vysázel tabulkovou hodnotu 1,2 milionu korun jeho otec.

„Nebyl to špatný krok. V Ústí mu pomohla spolupráce se Zdeňkem Orctem, začal ho tam trénovat, ač to byl jeho parťák, a pak na to navázali v Litvínově a ohromně mu pomohl,“ říká pro Sport.cz reprezentační kouč Radim Rulík, který Francouze vedl v plzeňské juniorce i později v Litvínově, kde to v roce 2015 skončilo historickým titulem. „Kdybychom ho neměli, tak bychom to neuhráli. Byla to jeho velká zásluha. Vždycky je gólman klíčová postava. Francík je vynikající kluk, zasloužil si takovou kariéru.“

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Vítězná litvínovská parta z roku 2015. Treenér Radim Rulík (vlevo), generální manažer Robert Kysela, Martin Ručinský, Viktor Hübl a Pavel Francouz.

Po extraligovém triumfu odešel Francouz do KHL, usadil se i v reprezentaci a zachytal si na olympiádě v Koreji. Po ní mu v ruském Petrohradu nabízeli balík peněz, ale on raději přijal nejistou výzvu z NHL, aby si splnil klukovský sen. Podepsal smlouvu s Coloradem, avšak první sezonu strávil povětšinou na farmě Eagles.

Později se ale do prvního týmu prosadil a v roce 2022 byl i významnou postavou v cestě Avalanche za Stanley Cupem. V play off naskočil do sedmi zápasů, vychytal šest výher a „Frankie“ se stal miláčkem Colorada. „Když jsem poprvé zvedl pohár nad hlavu a viděl se v odrazu, byly to nepopsatelné pocity,“ vzpomínal při letních oslavách s pohárem Lorda Stanleyho, které symbolicky uspořádal v plzeňském pivovaru.

Následně už ale přidal jen 16 dalších zápasů, problémy s kyčlemi, přitahovačem a kolenem sílily. A právě pochroumané koleno bylo zlomovým momentem, proč Francouz končí kariéru. „Neustále mi to natékalo, v létě jsem se nemohl normálně připravit na sezonu. Dvakrát jsem o prázdninách letěl do Colorada na prohlídku a doufali jsme, že se to spraví. Věřili jsme, že se to v průběhu roku dá dohromady. Nechtěli jsme žádný operační zákroku, protože se jednalo o chrupavku. Čím víc ale ten rok postupoval, tak jsem tušil, že je konec,“ přiznal Francouz.

Teď se s hokejem definitivně rozloučil.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko