Hlavní obsah

GLOSA: Záblesk naděje, pak konec bez medaile. Osmnáctka za elitou zaostala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekání na medaili pro český hokej pokračuje. Po osmi letech mohli vybojovat cenný kov hráči do 18 let. Poprvé od roku 2018 postoupili mezi nejlepší čtyřku. Když ale šlo do tuhého, měli mladíci svázané nohy. V semifinále i souboji o bronz zůstali za hranicemi svých možností.

Foto: Sport.cz s využitím iihf.com

Česká osmnáctka na medaili na mistrovství světa nedosáhla.

Článek

Před turnajem by se postup do semifinále považoval za úspěch. Vždyť na prosincovém Olympijském festivalu mládeže porazili Češi jen Lotyšsko a v pětičlenné skupině skončili předposlední. Na šampionátu v Německu však výběr ukázal progres.

Vrcholem turnaje ale zůstal skalp oslabené Kanady ve skupině 6:5 v prodloužení a osmigólová demolice Švýcarů ve čtvrtfinále. Hráči se nebáli mluvit o medaili a ve fanoušcích se probouzela hrdost.

Foto: iihf.com

Češi se radují z branky proti Americe.

Jenže cenný kov zůstal jen nesplněným snem. Ve víkendových zápasech totiž národní tým nedokázal dobré výkony zopakovat. Semifinálovou porážku s favorizovanými USA zapříčinily individuální chyby. V zápase o bronz s Finskem nestačili Češi rychlostně a prohrávali osobní souboje. V obou případech sice šli do vedení a užili si aspoň chvilku naděje, ale nakonec prohráli jasně 1:6 a 1:4.

Jen pokud podají výkon na hranici možností, dokáží čeští mladíci tyto týmy jednou za čas porazit. Šance rozhodně byla, protože proti Kanadě opravdu národní tým hrál dominantně a díky skvělým přesilovkám překvapivě zvítězil. Jenže jedna vlaštovka jaro nedělá. Česká hra znovu rychle ochladla.

Tým sice odjíždí s pocity hrdosti, protože postup do semifinále se nepovede každý rok, i když to letos bylo v oslabené konkurenci, ale převládat musí zklamání. Vypadalo to, že bronz je blízko. Ale ve skutečnosti byl stále ohromně daleko. Za elitou český výběr zaostával.

Foto: iihf.com

Ondřej Becher dává gól proti Finsku na 1.0.

Pozitivem určitě jsou výkony dvou individualit. Tomáš Hamara potvrdil, že jeho finská cesta je správná. Za čtyři roky v Tampere, kde letos odehrál i 26 zápasů za áčko, se z něj stal komplexní bek s velkým přehledem a uplatněním na přesilovky. Na šampionátu se díky bilanci 0+8 dostal i do All Star týmu.

V něm nechyběl ani Jiří Kulich, který byl navíc po zásluze zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje. Ukázal, že je správný lídr. Jako kapitán táhl tým v kabině, a hlavně i na ledě. Vyčníval bruslařsky, v osobních soubojích a především střelecky.

Před skauty z NHL se předvedl devíti góly. Připsal si hned sedm přesných přesilovkových dělovek a pootevřel si dveře do prvního kola draftu. I když pokorně hovořil o tom, že hlavní je týmový úspěch, Kulich snad za své výkony sklidí odměnu. Na rozdíl od českého týmu, který si nadějně rozjetého turnaje může udělat jen bramborový salát.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články