Hlavní obsah

Hlinka vybral asistenty - Rulíka a Weissmanna

PRAHA

Česká hokejová reprezentace už zná nové složení trenérské lavičky. Nově jmenovaný hlavní trenér Ivan Hlinka ve čtvrtek oznámil jména svých dvou asistentů. Prvním je kouč Karlových Varů Radim Rulík, a trenérský triumvirát doplní Ondřej Weissmann, naposledy asistent v pražské Slavii.

Foto: PRÁVO

Radim Rulík

Článek

Po Růžičkově středečním odmítnutí si Hlinka bleskově vybral spolupracovníky, s nimiž se ve čtvrtek odpoledne už také v Litvínově sešel.

"Oba velmi dobře znám, vím o jejich trenérských praktikách a zvyklostech, máme pro hokej stejnou krevní skupinu," tvrdí Hlinka, jehož asistenty ještě musí posvětit výkonný výbor hokejového svazu. "Půjde jen o formální záležitost, určitě se bude respektovat volba kouče," naznačuje manažer reprezentace Zbyněk Kusý.

Dvouleté smlouvy

Na trenéra i oba asistenty čeká v nejbližší době mnoho práce."Považuji za výhodu, že oba vybraní spolupracovníci působí v extralize. Nechci na tom nic měnit, takže Rulík bude dál Pazourkovým asistentem v Karlových Varech a Weissmannovi zůstává pracovní úvazek u slávistického kouče Růžičky. Jsem rád, že mi v obou klubech ale vyšli vstříc," líčí Hlinka.

Svaz má pro celý triumvirát připravenu dvouletou smlouvu. "Nejbližším úkolem je výběr sestavy hráčů pro Světový pohár, začali jsme dávat dohromady širší výběr, už příští týden bychom chtěli s něčím vystoupit," naznačuje kouč.

Rulík je nejmladším trenérem v historii

"Hlinka o nás obou dobře ví, co a jak děláme. Možná to byl nejdůležitější důvod, proč si vybral zrovna mě a Radima," uvažuje Weissmann. "Zatím je příliš brzy, abychom hned po první schůzce říkali, za co bude kdo odpovědný, ale základní rozdělení je jasné. Hlinka bude šéf a my mu ve všech směrech pomůžeme. Zatím jsme řešili organizační záležitosti, ale bavili se už také o Světovém poháru," tvrdí Rulík.

Hlinkovou nabídky je doslova nadšený. "Reprezentační šanci beru jako největší možné ocenění mé práce. Překvapila mě a potěšila zároveň, každý trenér má přece takový sen. V Omsku jsme měli s Ivanem velmi dobrý vztah, těším se na další spolupráci," přiznává Holíkův spolupracovník na střídačce zlaté dvacítky a v 38 letech nejmladší trenér reprezentační historie.

"Jsem za hráči na střídačce v různých pozících už přes deset let a snad jsem nějaké zkušenosti posbíral. Třeba kouč Američanů na letošním šampionátu Laviolette je pouze o pár měsíců starší," míní Rulík.

Vyděšený Weissmann

O šest let starší Weissmann se potkal s Hlinkou nejprve na ledě a na začátku 90. let s ním začínal na střídačce Litvínova. Asistentem ve Slavii je od jara 2000. "Když mi Hlinka zavolal a nabídl post asistenta u reprezentace, skoro mě tím vyděsil. Veděl jsem od Růžičky, že mu ve středu odpoledne řekl definitivní ne, ale netušil jsem, že při hledání asistenta mohu být další na řadě já," líčil Weissmann.

"Taková šance však přichází jednou za život, je to pro mne výzva i závazek. Jen jsem si jako zaměstnanec Slavie musel vyžádat Růžičkův souhlas, než jsem Ivanu Hlinkovi rád kývnul," přiznává Weissmann, bývalý útočník Litvínova a Jihlavy, který v roce 1982 dokonce čtyřikrát oblékl dres Československa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články