Hlavní obsah

Kanaďan změnil naše myšlení, říká Handzuš. Slováci zase mají velké talenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lehce přezíravý postoj Čechů ke slovenskému hokeji, který v komické zkratce ukazuje třeba i poslední řada seriálu Lajna, se teď nejspíš změní. Zatímco výběr Filipa Pešána se z olympiády v Pekingu pakoval už po předkole play off, Slovensko v pátek čeká semifinále proti Finům. A mezitím mu dorůstají další talentovaní hráči.

Narazili jsme na dno a bylo potřeba něco udělat, reflektuje změny ve slovenském hokeji Michal HandzušVideo: Sport.cz

 
Článek

"Zlomem byl asi rok 2017, kdy jsme narazili na dno," připomněl v pořadu Sport.cz Ledový Peking mistr světa z roku 2002 a vítěz Stanley Cupu s Chicagem z roku 2013 Michal Handzuš.

Slováci tehdy na šampionátu v Kolíně nad Rýnem zaznamenali jedinou výhru (v prodloužení nad Itálií) a horko těžko se udrželi v elitní skupině. Bývalí hráči v čele s Miroslavem Šatanem ale přišli s plánem na restart.

Ledový Peking - 15. díl nového pořadu Sport.czVideo: Sport.cz

"Miro se toho chytil, ale potřeboval pomoc," vysvětloval Handzuš, který je členem výkonného výboru svazu stejně jako někdejší excelentní útočníci Žigmund Pálffy a Jozef Stümpel. Šatan mezitím usedl do křesla svazového prezidenta.

"Ale nejsme to jen my. V hnutí je hodně lidí, co přikládají ruku k dílu. Máme ale ještě strašně moc práce, pokud chceme být ve špičce," řekl 44letý útočník, který v šesti klubech NHL během 15 sezon sehrál 1010 utkání.

Roky dřiny se podle Handzuše začínají projevovat. Pro Slovensko je olympiáda vynikající reklamou. Byť jeho hokejovému týmu vládne z lavičky 70letý Kanaďan Craig Ramsay.

(Zleva) Asistent trénera slovenské hokejové reprezentace Andrej Podkonický, hlavní kouč Craig Ramsay a asistent Ján Pardavý během olympijského turnaje. | "Pro náš hokej to byla nejlepší volba. Dokázal změnit naše myšlení, donutil nás podívat se na hokej z jiné stránky. Když jsme málem vypadli z A skupiny, tak přišel s útočným systémem. Všichni říkali, že na to nemá hráče, ale on si je zvládne vybrat a teď přicházejí i výsledky," soudí Handzuš.

"Mix našeho týmu je totiž velmi dobrý. Máme nastupující generaci, ale hlavní důvod úspěchu je, že nám dozrála střední generace. Hráči jsou lídry ve svých klubech a přenášejí to do reprezentace," ukazuje Handzuš především na třicetiletého Marka Hrivíka a o čtyři roky mladšího Petera Cehlárika. Tak šikovné hráče Češi v Číně neměli.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Marek Hrivík (vpravo) v objetí Petera Cehlaríka po vyrovnávací brance Slováků ve čtvrtfinále hokejového turnaje, v zápase proti USA.

Největší slovenskou senzací je však sedmnáctiletý Juraj Slafkovský, který v pěti zápasech na turnaji zaznamenal pět branek.

"Je to power forvard. Silný, rychlý, má dobré ruce a dobrou hlavu. Je sebevědomý a v sedmnácti dokáže vyhrávat souboje. Loni mu to tam ještě nepadalo, ale popracoval na střele a teď už ví, jak ty šance proměnit," říká Handzuš o Slafkovském, který má být v letošním draftu NHL mezi první desítkou. A vejde se do ní možná i další olympionik, osmnáctiletý bek Šimon Nemec.

"V patnácti začal Šimon hrát s dospělými extraligu za Nitru a hodně z toho profitoval. Kladli jsme důraz na to, aby kluby dávaly šanci mladým hráčům," vysvětluje slovenskou strategii Handzuš.

"V ročníku 2004 a 2005 tam máme ještě pár dobrých chalanů. Rodí se silná generace," těší se hokejový světoběžník. Za rok může být v top 5 draftu třeba útočník Dalibor Dvorský.

Takže se nabízí otázka: Kde jsou podobně talentovaní Češi? Možná je ten nejvyšší čas nechat se inspirovat Slovenskem...

Reklama