Hlavní obsah

Táta můj draft pořádně oslavil, ani mě nemohl odvézt na letiště, směje se Špaček junior

V obličeje má podobné rysy a také si rád zavtipkuje. Hokejista David Špaček kráčí ve stopách slavného otce Jaroslava, olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa s 880 zápasy v NHL. A rovněž obránce. Devatenáctiletý rodák z Columbusu má za sebou první krůček směrem k nejlepší soutěži světa. Stejně jako táta byl vybrán v pátém kole draftu, práva na něj získala Minnesota. Jak hráč kanadského Sherbrooku draft oslavil, čím se bavil na development campu a co si snaží vzít od úspěšného otce?

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Český hokejista David Špaček se připravuje s reprezentační dvacítkou na srpnové mistrovství světa juniorů v kanadském Edmontonu.

Článek

Za Sherbrooke jste coby bek sbíral skoro bod na zápas. Pomohl vám odchod do kanadské juniorské soutěže k dodatečnému draftu?

Určitě. Sezona v Sherbrooku se mi povedla, takže jsem doufal, že si mě někdo vybere. Byl bych samozřejmě rád za vyšší pozici, ale páté kolo beru. Minnesota je stát hokeje, takže pecka. Nemůžu si stěžovat.

Kde jste draft sledoval?

Doma s kamarády, bylo to super. A pak jsme trochu slavili. Hlavně teda táta. Měl největší radost a ani mě ráno nemohl odvézt na letiště. (směje se) Hned jsem totiž odlétal na development camp, kde jsem se mohl poprvé předvést. A vždy po tréninku jsme měli nějaké seznamovací aktivity. Šli jsme na motokáry, hráli beachvolejbal nebo házeli sekery. To jsem teda dělal poprvé v životě. Ale první pokus jsem vyšvihnul parádně.

Zmínil jste tátu, jak je pro vás v hokejové kariéře důležitý?

Hodně mě sleduje a snaží se mi radit. Kouká na skoro všechny moje zápasy a hned po zápase mi napíše, jestli jsem hrál dobře, nebo špatně. Vždy všechno řekne na plnou hubu a za to jsem rád.

V čem chcete být stejný jako on?

Snažím si od něj vzít hlavně bojovnost. A taky hlavně chci dělat vše na sto procent, stejně jako táta. Nějaké předpoklady po něm asi mám. K hokeji mě vedl. Ještě když působil v NHL, hráli jsme spolu na ulici bandy hokej. Jeden z nás vždy chytal a druhý na něj střílel.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Obránce David Špaček je podobný slavnému otci Jaroslavovi.

Koukal jste na jeho zápasy v NHL?

Bylo mi třeba jen sedm nebo osm let, takže jsem tak dlouho nevydržel sedět. Sledoval jsem třeba jen první třetinu, pak jsem si radši šel hrát s dětmi ostatních hráčů. Vlastně už jsem si v životě zahrál „hokej" v areně NHL. Jen ne na ledě. (usměje se)

Byl pro vás jednodušší přesun do zámoří díky tomu, že jste do roku 2012 vyrůstal v Americe?

Rozhodně mi to pomohlo. A lákalo mě jít si zkusit kanadskou juniorku. Viděl jsem, že to má smysl. Že se tam posunu více. Už teď se to vyplatilo, protože jsem se dostal na draft. Navíc jsme měli skvělý tým. Vyhráli jsme naši konferenci, jen bohužel play off nevyšlo ideálně a vypadli jsme v semifinále.

Aktuálně se připravujete s českou reprezentací na odložené mistrovství světa juniorů. Je účast na turnaji velké lákadlo?

V prosinci jsem byl na šampionátu dvacítek poprvé a bylo to úžasné. Moc se mi líbila možnost porovnat se s dalšími mladými kluky. Dost mě mrzelo, když se mistrovsví kvůli covidu nakonec zrušilo. Naštěstí ho ale můžeme odehrát v srpnu. I když je to netradiční termín a ani jsem nestihl moc suché přípravy.

Po šampionátu odstartujete další sezonu opět Sherbrooku?

Přesně tak. Vedení Minnesoty mě bude pečlivě sledovat jak na dvacítkách, kam se snad dostanu, a pak i v kanadské juniorce. V kontaktu zůstaneme celou sezonu. Doufám, že se jim budu líbit a třeba v budoucnu dostanu smlouvu.

Reklama