Hlavní obsah

Dvacítka nominovala na MS, nechybí ani Myšák. Obavy z covidu jsou znovu reálné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pětadvacet hráčů odletí v neděli do Edmontonu na dohrávané mistrovství světa hokejistů do 20 let. Šampionátu v netradičním termínu od 9. do 20. srpna se zúčastní všechny české opory, nad kterými doposud visel otazník. Útočník Jan Myšák, který nejspíš na dres znovu dostanu kapitánské céčko, sice na přípravném kempu neodehrál ani jeden ze čtyř zápasů, ale stihl doléčit zranění. Obránce Stanislav Svozil, jenž kvůli naraženému rameni chyběl v posledním utkání s Finskem, by také měl být v pořádku.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

S reprezentační hokejovou dvacítkou trénoval i obránce David Jiříček

Článek

Trenér Radim Rulík vyřadil ze soupisky čtveřici hokejistů působící v Česku, obránce Šedivého a F. Němce, a útočníky Gajdu se Sedláčkem. Do Kanady odletí tři gólmani, osm beků a čtrnáct forvardů. Třináctka nominovaných si zahrála už na prosincovém turnaji, který posléze zrušila nákaza covidu ve všech týmech.

Reprezentaci po příletu do Edmontonu čeká ještě generálka 6. srpna proti Rakousku. Na úvod mistrovství vyzve 9. srpna Slovensko. Ve finském Vierumäki odehráli čeští mladíci dva zápasy proti Švýcarsku, jeden proti finské devatenáctce a jeden proti domácí dvacítce. Přípravu zakončili s bilancí dvou výher a dvou proher. „Dokázali jsme si, že můžeme hrát i se silnými Finy. Získali jsme trochu sebevědomí," hodnotil obránce David Jiříček.

Spokojený s kempem byl i kouč Rulík. „Měli jsme neuvěřitelné podmínky pro tréninky a čtyři výborné zápasy s fantastickou úrovní," oceňoval. Český tým by však podle něj měl zapracovat hlavně na přesilovkách a oslabeních. „Dávali jsme na nich prostor skoro všem. Chtěli jsme se zorientovat, kdo by je mohl hrát. Po příletu do Kanady už vybereme konkrétní hráče na speciální týmy a začneme je pořádně pilovat," slíbil zkušený trenér.

Ve skupině reprezentanti vyzvou vedle Slováků ještě Finy, Kanaďany a Lotyše. Do čtvrtfinále postoupí čtyři z pěti týmů. „Náš cíl je zahrát si play off. Víc bych to nerozváděl. Vezeme hodně mladý tým, hned patnáct kluků je ročník 2003," upozornil Rulík. Na šampionátu mohou hrát i o rok starší hráči, těch však je ve výběru pouze šest. Čtyři hokejisté, kteří v dubnu nechyběli na mistrovství světa osmnáctek, jsou nejmladšího ročníku 2004.

Všichni reprezentanti by do začátku šampionátu měli stihnout vyléčit drobné šrámy. „Myšák by měl odehrát alespoň zápas Rakouskem. Jiří Ticháček prodělal střevní virózu a Adam Měchura si přivodil úraz ruky v tréninku. Tihle tři chyběli v přípravných utkáních. Jsme trochu potlučení, ale snad budou všichni v pohodě," věří Rulík.

Tým má však obavy ze situace ohledně covidu. Ačkoliv prosincový turnaj skončil ze strany IIHF fiaskem, mezinárodní hokejová federace nepřistoupila ke zpřísnění opatření. Naopak. Chybět budou karantény i takzvaná bublina. Hráči se testují pouze před odletem a poté ještě 4. srpna na místě.

„Bojím se, že to zase může skončit blbě. Buď by se nemělo testovat vůbec, nebo pořádně a zůstat v maximální bublině. Něco mezi tím je podle mě hloupost," komentoval manažer reprezentace Otakar Černý.

Nominace české dvacítky na mistrovství světa v Edmontonu (9.-20. srpna):
Brankáři: Jan Bednář (Acadie-Bathurst/QMJHL), Pavel Čajan (Kitchener/OHL), Tomáš Suchánek (Tri-City/WHL),
obránci: David Moravec (Mladá Boleslav), Jiří Ticháček (Kladno), David Jiříček (Plzeň), Štěpán Němec (Litoměřice), David Špaček (Sherbrooke/QMJHL), Aleš Čech (Kärpät Oulu/Fin.), Tomáš Hamara (Tappara Tampere/Fin.), Stanislav Svozil (Regina/WHL),
útočníci: Tomáš Urban, Daniel Herčík (oba Pardubice), Petr Hauser (Sparta Praha), Jiří Kulich (Karlovy Vary), Adam Měchura (Liberec), Matouš Menšík (Jihlava), Michal Gut (Everett/WHL), Jakub Kos (Ilves Tampere/Fin.), Ivan Ivan (Cape Breton/QMJHL), Jan Myšák (Hamilton/OHL), Jaroslav Chmelař (Providence College/NCAA), Martin Ryšavý (Moose Jaw/WHL), Gabriel Szturc (Kelowna/WHL), Matyáš Šapovaliv (Saginaw/OHL).

Reklama

Související témata: