Hlavní obsah

Zraněný Jiříček na mistrovství dohrál. Augusta dopsal dva beky i útočníka a uzavřel soupisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český obránce Adam Jiříček si na mistrovství světa hokejistů do 20 let už nezahraje. Vyřadilo ho zranění pravého kolene z úvodního utkání národního týmu proti Slovensku (2:6). Sedmnáctiletý bek dnes odletí do Česka na magnetickou rezonanci. Na soupisku jsou místo něj dopsáni beci Tomáš Galvas a Matěj Prčík.

Foto: Profimedia.cz

Adam Jiříček na MS hokejistů do 20 let dohrál (archivní foto)

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje) - Smůla se mu lepí na paty. Na konci listopadu Jiříčka ostře fauloval brněnský Ščotka a plzeňský bek si ze střetu odnesl otřes mozku. A v prvním soutěžním zápase po návratu, tedy v úvodním duelu šampionátu, mu na konci druhé třetiny v souboji u mantinelu nechtěně přisedl nohu slovenský útočník Juraj Pekarčík.

„Adama bohužel zranění kolene vyřadilo z turnaje,“ prozradil po středečním ranním rozbruslení trenér národního týmu Patrik Augusta. „Je mi ho líto, pro tak mladého kluka je to těžké. Ale věřím, že se z toho oklepe. Pořád má všechno před sebou,“ řekl kouč na adresu největší české naděje pro příští draft, která se může účastnit ještě dvou příštích mistrovství dvacítek.

Talentovaného obránce potkal podobný osud jako staršího bratra Davida, jenž si na později zrušeném šampionátu před dvěma roky rovněž poranil koleno v úvodním utkání proti Kanadě.

Češi včerejší utkání se Slovenskem dohrávali pouze s pěti beky. Na soupisku nyní dopsali hned dva zbylé obránce, kteří jsou s týmem ve Švédsku, konkrétně libereckého Tomáše Galvase a vítkovického Matěje Prčíka. „Budou Adama schopni nahradit,“ věří Augusta navzdory tomu, že Jiříček byl po zranění Vojtěcha Porta v přípravě jediným pravákem v defenzivě národního týmu.

Díky pravidlu, které zavedla Mezinárodní hokejová federace IIHF od začátku covidu, může být zraněný hráč po potvrzení lékařské zprávy na soupisce nahrazen. Tím tak pro český tým vzniklo místo ještě pro jednoho hokejistu.

„Budeme chtít pro dnešní utkání s Norskem zapsat ještě třináctého útočníka,“ připustil Augusta. Nakonec se rozhodl pro Adama Židlického působícího v kanadské juniorce za celek Mississauga. Mimo soupisku zůstali Matěj Maštalířský a Šimon Slavíček.

Kouč Augusta pro utkání, které startuje v 17:00, plánuje také protočení útočných formací. „Zkusíme sestavu proházet, abychom hráčům dodali trochu víc energie,“ podotkl a naznačil i roztržení elitní lajny Kulich, Šapovaliv, Šalé. „Zkoušíme ofenzivní sílu rozdělit na víc pětek,“ poznamenal.

Zatím nemá jasno o gólmanském postu. Jednička Michael Hrabal včera inkasoval šest gólů ze 34 střel, ale v brance zůstal celých šedesát minut. „Už po utkání jsem říkal, že jeho výkon byl dobrý, a za tím si stojím. Nechali jsme ho v tom vymáchat. Spíš jde o to, že hrajeme dva zápasy ve dvou dnech, takže o brankáři ještě diskutujeme,“ vysvětloval 54letý trenér. Dvojkou v úvodním duelu byl Jakub Vondraš působící v OHL za Sudbury, třetím gólmanem je Michael Schnattinger z Liberce.

Čeští mladíci se proti Norům, kteří v úterý drželi s USA až do poloviny utkání bezbrankovou remízu a nakonec padli 1:4, budou snažit napravit úvodní blamáž. „Nebude to vůbec jednoduché. Norové hrají fyzický hokej, hodně dohrávají souboje. Musíme být nachystáni na tvrdou práci, což jsme včera nebyli,“ mínil Augusta. „Potřebujeme hrát více pospolu. Nemít tak velké mezery mezi obranou a útokem,“ pokračoval.

I proto hráče na ranním rozbruslení, které obvykle bývá jen dobrovolné, nešetřil. Tentokrát se ho účastnili všichni. „Každé cvičení bylo velmi krátké a intenzivní. To nám včera chybělo, takže jsme na tom chtěli zapracovat. Potřebujeme intenzitu udržet celých šedesát minut,“ dodal Augusta.

Reklama