Hlavní obsah

Konečně důstojná kulisa. Fanoušci byli náš šestý hráč, oceňují čeští mladíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úvodu mistrovství světa dvacítek to byla velká ostuda. Prořídlé tribuny na zápasech skupiny B v menší hale Frölundaborg, v hledišti jen pár stovek z řad rodinných příslušníků, skautů a ojedinělých skupinek fanoušků. To se s průběhem turnaje konečně mění a ve včerejším utkání proti USA (3:4 po nájezdech) už panovala důstojná kulisa. „Fanoušci byli super, náš šestý hráč,“ oceňoval útočník českého týmu Jakub Štancl.

Foto: IIHF

Český útočník Robin Sapoušek se raduje ze vstřeleného gólu proti USA

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje) – Vstupenky na stání se s předstihem daly sehnat v přepočtu i za pouhých 50 Kč. Přesto ze strany švédských příznivců nebyl zájem mrznout ve starší Frölundaborg areně z roku 1967 s kapacitou 6044 diváků, místo toho chodili na domácí výběr, populární Kanadu nebo své sousedy z Finska do moderní multifunkční areny Scandinavium v centru Göteborgu.

Ve skupině B se projevoval podobný nezájem o ostatní týmy jako na šampionátech dospělých v letech 2012 a 2013, které pořádaly Stockholm a finské Helsinky. Duely nedomácích týmů se hrály před prořídlými tribunami.

To přes týden platilo i nyní. Na derby Česka se Slovenskem přišlo pouhých 984 diváků, na souboj národního týmu s Norskem pak 1258. Ovšem s blížícím se víkendem se návštěvnost výrazně vylepšila. Diváků na šlágr skupiny B mezi aktuálními vicemistry světa a největšími favority na zlato dorazilo celkem 2544.

Do Göteborgu také přiletěla početná řada fanoušků přímo z Česka. „Slyšel jsem jenom je, byla to paráda,“ liboval si forvard Adam Bareš. „Za podporu jsme moc rádi. Konečně bylo víc lidí,“ podotkl další z útočníků Robin Sapoušek.

Hlasití příznivci nejprve byli rozprostřeni v sektorech na stání za oběma brankami, postupně se ale srotili do jednoho kompaktního kotle, který hnal své oblíbence za bodovým ziskem proti velkému favoritovi. „Pomohli nám fakt hodně,“ potvrdil Bareš.

I když to národnímu týmu nakonec na vítězství nestačilo, hráči po zisku jednoho bodu ocenili české fanoušky poklepáním hokejek a zamávali jim. „Museli jsme jim poděkovat, že nás hnali dopředu,“ doplnil Bareš. Snad se bude návštěvnost ve Frölundaborgu ještě lepšit.

Reklama