Hlavní obsah

Po první třetině jsme čekali snadný zápas, míní Cibulka. Rozhodující gól? Dar z nebes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj nejlepší výkon na turnaji korunoval premiérovým gólem. „Životní trefa,“ radoval se obránce české hokejové dvacítky Tomáš Cibulka. Kanada sice ve čtvrtfinále mistrovství světa smazala dvoubrankové manko, ale národní tým rozhodl jedenáct sekund před koncem o tom, že si potřetí za sebou zahraje o medaile. „Dar z nebes. Cítil jsem prostě štěstí a radost,“ usmíval se 19letý bek.

Foto: Adam Ihse/TT, ČTK/AP

Český obránce Tomáš Cibulka slaví trefu proti Kanadě.

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje) - Bylo až nečekané, jak svěřenci Patrika Augusty v první třetině dominovali. „Byli jsme výborně připravení. Věděli jsme, že jim nechceme dát nic zadarmo. Snažili jsme se hrát nejlepší možný hokej, to je překvapilo. A hlavně jsme dali dva důležité góly,“ popisoval Cibulka.

Sám ranou od modré čáry zvyšoval v 19. minutě na 2:0. „Takhle jsem rozhodne nemířil. Ani jsem nevěděl, kam to letělo. Snažil jsem se jenom trefit bránu,“ líčil.

Po přestávce se však obraz hry otočil. „Sundali jsme nohu z plynu. Mysleli jsme si, že to půjde samo, dáme tam další dva góly a bude z toho jednoduchý zápas. Ale je to Kanada, to nemohlo být snadné,“ uvědomoval si Cibulka.

Favorit dvěma góly dokázal srovnat a byl na koni. „Prohrávali, a tak se prostě naštvali. To je jejich povaha. Nechtěli s námi padnout. Trvalo nám, než jsme se s jejich změnou přístupu popasovali,“ hodnotil.

Od trenérů tak před třetí třetinou nedostali čeští mladíci zrovna pochvalu. „Museli jsme přestat být posraní. To jsou teda slova trenéra,“ culil se Cibulka. „Chtěli jsme zase začít hrát hokej, neodpalovat puky. Pořád jsme byli pod tlakem, ale taky jsme se dostávali k šancím. Už to byla lepší třetina,“ mínil.

Z ničeho nic pak přišel rozhodující Štanclův zásah. „Úžasné pocity. Nic takového jsem v životě nezažil. Obrovská euforie byla znát na nás všech. Spadl nám kámen ze srdce, jak tenhle duel dopadl,“ rozplýval se Cibulka.

V hledišti slavila hrstka českých fanoušků, zatímco několik tisíc Kanaďanů, kteří dorazili sledovat tenhle v zámoří nejpopulárnější mezinárodní turnaj, jen nevěřícně sledovali českou euforii. „Soupeř měl na tribunách převahu. Byla trochu sranda jít na rozcvičku a poslouchat bučení. Ale jsme rádi, že jsme tu taky někoho měli,“ ocenil bek působící v kanadské juniorce QMJHL.

Jako první českým mladíkům gratuloval k postupu do semifinále trenér dospělé reprezentace Radim Rulík, který působí na turnaji v roli konzultanta hlavního kouče Patrika Augusty. „Byl nadšený, že jsme Kanadě oplatili porážku z loňska. Je fajn, že je tu s námi a taky to prožívá,“ usmál se Cibulka.

Ačkoliv národní tým splnil hlavní cíl a dostal se do bojů o medaile, rád by dokončil práci loňského stříbrného výběru. „Turnaj pro nás nekončí. Na tenhle zápas zapomeneme a co nejdříve se začneme připravovat na semifinále,“ přislíbil českobudějovický odchovanec.

Postoupí čeští hokejisté do dvaceti let přes Švédsko do finále mistrovství světa?
Ano
66,7 %
Ne
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28781 čtenářů.

Reklama