Hlavní obsah

Švédi neunesli prohru v domácím finále. Dost dětinské chování, osočila je americká hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měli ohromnou touhu získat po dvanácti letech zlato z mistrovství světa do 20 let, teprve třetí v historii. To se však švédským hokejistům nepovedlo, na domácím ledě v Göteborgu podlehli největším favoritům turnaje USA 2:6. A porážku úplně neunesli. „Mohli by mít trochu úroveň,“ postěžovala si i největší hvězda Američanů útočník Cutter Gauthier.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Potyčka Antona Johanssona ze Švédska s Američanem Lanem Hutsonem

Článek

Začalo to nejprve spíš úsměvným momentem. Po posledním inkasovaném gólu do prázdné branky švédský bek Mattias Hävelid z frustrace rozštípal hokejku a její část mrskl do ochranné sítě, kde zůstala už do konce večera viset.

Pouhou půlminutu před koncem však Švédi vyprovokovali bitku, do které se zapojily i dvě největší hvězdy šampionátu, nejužitečnější hráč turnaje dle novinářů Jonathan Lekkerimäki a člen All Star týmu Cutter Gauthier.

Na led domácí trenéři poprvé v utkání poslali i sedmého beka, téměř dvoumetrového Antona Johanssona, který společně s kapitánem Liamem Öhregenem předvedl i neférovou bitku dvou na jednoho proti Jimmymu Snuggerudovi. „Dost dětinské chování, snažit se odstartovat tyhle sviňárny. Vůbec to nebylo nutné. Mohli by mít trochu úroveň. Ta jim chyběla,“ kritizoval Gauthier v rozhovoru pro švédskou televizi SVT.

Nelíbilo se mu ani chování Lekkerimäkiho po utkání. „Když jsme si podávali ruce, řekl jsem mu ‚dobrý zápas‘, ale on ani neodpověděl. Asi s tím měl nějaký problém,“ ušklíbl se americký útočník, jenž na turnaji zaznamenal dvanáct bodů stejně jako český lídr Jiří Kulich, nejproduktivnější hráč mistrovství. Spojené státy si navíc i po závěrečném hvizdu vyslechly pískot a bučení vyprodané Scandinavium areny.

Na Gauthierova slova pak zareagoval švédský útočník Anton Wahlberg. „Asi bychom si stěžovali stejně, kdybychom byli mistři světa. Má nárok na trochu arogance, protože vyhráli. Ať se spokojí se svým zlatem,“ rýpl si.

Hráči Tre Kronor těžko kousali finálovou porážku. Öhgren v televizním rozhovoru skrýval slzy a složitě hledal slova. „Měli jsme tak zatraceně dobrý tým. A takhle těsně to nevyjde. Pracovali jsme jako čert a udělali jsme všechno pro zlato, ale nevyšlo to. Je to na ho*no,“ smutnil kapitán.

Naopak v americkém kádru panovala euforie. Speciální duel se šťastným koncem pak prožil právě Cutter Gauthier, který se paradoxně narodil ve Švédsku, konkrétně ve Skelleftee za otcova působení v tamním klubu. „Je to neuvěřitelné. Narodil jsem se v téhle zemi a vezu odsud zlatou medaili, pro kterou jsme sem přijeli. Prostě úžasné,“ radoval se forvard, jenž loni zapsal sedm gólů dokonce na seniorském šampionátu.

Reklama