Hlavní obsah

Velká pocta, říká Jágr o vyvěšení dresu v Pittsburghu. Na led už si chodí odpočinout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli se stane třetím hokejistou v historii Pittsburghu, jehož dres bude vyvěšen ke stropu tamní arény. Ačkoli této myšlence nebyl Jaromír Jágr původně nakloněn, v nedávném rozhovoru pro agenturu AP uvedl, že si této pocty velmi cení. V pátek ho čeká první akce víkendu, která vyvrcholí „jeho“ zápasem proti Los Angeles.

Jaromír Jágr v NHLVideo: NHL.com

 
Článek

„Je to velká pocta, i když já podobné oslavy moc nevyhledávám. Hokej jsem vždycky hrál, protože ho miluju. Netoužil jsem po individuálních oceněních, i když jsem jich získal hodně,“ prohlásil čerstvě 52letý Jágr, jenž stále nastupuje v extralize za své Kladno.

Ceremonii bere jako další přidanou hodnotu ke své bohaté kariéře. „Uvědomuju si, že svět se po konci kariéry točit nepřestane. Přicházejí noví hráči a lidé zapomínají. Třeba si ale díky tomuhle za deset dvacet let lidé vzpomenou, že tady hrával Jaromír Jágr,“ doufá olympijský šampion z Nagana.

Do Pittsburghu přicestoval v polovině týdne. Času nazbyt příliš nemá, v pátek jej čeká první akce pojmenovaná Noc s Jaromírem Jágrem v jednom z pittsburghských kasin. Alespoň stihl vzít na oběd přítelkyni a maminku, které s ním do Spojených států odcestovaly. A čeká ho také společná večeře se spoluhráči z let 1991 a 92, kdy vyhráli Stanleyův pohár. Chybět nebude například ani Jiří Hrdina.

Současní hráči NHL o JágroviVideo: NHL.com

„Večeři chystá přímo sám Mario Lemieux,“ těšilo Jágra v rozhovoru pro iSport.cz. Ještě před nedělním zápasem s Kings, před kterým bude vyvěšen jeho dres pod strop arény v Pittsburghu, jej dokonce čeká společný s Penguins. „Vzal jsem si akorát brusle, ani nemám hokejky,“ vtipkoval druhý nejproduktivnější hráč v historii NHL.

Na ledě je ale stále ve svém živlu. Už mu chybí rychlost, ale diváky napříč extraligou stále láká. „Na led už chodím odpočívat, uvolnit se a schovat se před problémy. Při trénincích zapomínám na to, co musím řešit mimo led,“ vysvětloval pro AP Jágr.

Jaromír Jágr jedním slovemVideo: NHL.com

Dres pod stropem PPG Paints Areny prozatím visí jen Lemieuxovi (#66) a Michelu Briereovi (#21), jenž ho oblékal během sezony 1969/70 a o rok později nešťastně zemřel při dopravní nehodě. V neděli k těmto dvěma číslům přibude i Jágrova 68.

Ceremoniál se bude konat před začátkem duelu s Kings, jehož úvodní vhazování je naplánováno na půlnoc z neděle na pondělí. Přímým přenosem ho odvysílá stanice Nova Sport.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.