Hlavní obsah

Lezecká elita se chystá dobýt Prahu. Ondra odstartuje svůj experiment

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých čtrnácti letech se do Česka slétnou esa sportovního lezení. Praha zkraje června hostí Světový pohár v boulderingu a podmanivou atmosféru závodu na Letenské pláni si nenechá ujít ani Adam Ondra, který prvním soutěžním startem vykročí do sezony, v níž si chce zajistit místenku pro olympijské hry v Paříži.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Sportovní lezec Adam Ondra na tiskové konferenci k SP v Praze.

Článek

Ondra má stále v živé paměti neotřelou atmosféru nabité haly v Ruzyni, kde jako desetiletý špunt při tehdejší zastávce SP fandil prvnímu českému mistru světa v lezení Tomáši Mrázkovi. A v roce 2009 už jako šestnáctiletý při závodu na brněnském výstavišti sám nechyběl mezi startujícími. „Těch čtrnáct let nějak uteklo," usmívá se čerstvě třicetiletý český reprezentant.

V prostředí Letné již v minulosti proběhly boulderingové závody v rámci Českého poháru, světová elita se na dohled Pražského hradu sejde poprvé. „Místo na Letné je parádní, lepší reklama na náš sport už snad nemůže být. A větší tlak mě dokáže vybičovat k ještě lepšímu výkonu," věří mistr světa z boulderingu z roku 2014.

Praha dostala privilegium přivítat Světový pohár po loňské úspěšné organizaci Evropského poháru, který Ondra k radosti domácích fanoušků vyhrál. „Podle Mezinárodní federace sportovního lezení IFSC byl hodnocen jako nejlepší pohár v seriálu, což spolu s atraktivitou Prahy pomohlo přidělení Světového poháru. Ten je samozřejmě organizačně někde jinde, musíme splnit vyšší standardy a na přípravách už půl roku pracuje dvanáctičlenný tým. V únoru proběhla inspekce IFSC, ladily se detaily jako natočení stěn ke světovým stranám. Zatím panovala spokojenost," podotkl předseda Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek.

Vstupenky na Světový pohár v boulderu, který se v Praze koná od 2. do 4. června 2023, je možné kupovat v síti www.ticketlive.cz. Do prodeje šly počátkem března pouze balíčky na celý víkend, tedy závody mužů i žen. Je možné pořídit si tři typy vstupenek: stání A (nejblíže stěně), stání B (dál od stěny), vyvýšená tribuna. Ve všech kategoriích byly vyhrazeny balíčky za nižší cenu pro nejrychlejší zájemce. Tato cena platí do vyprodání stanovené kapacity na sektor, nebo do 31. března. Všechna místa v areálu budou na stání. Prodej vstupenek na jednotlivé dny se bude odvíjet od počtu prodaných balíčků - pokud bude spuštěn, tak nejdříve v květnu.

Pro Ondru půjde letos o první ostrý start. „Vzhledem k začátku olympijské nominace jsem si stanovil experimentálně tréninkovou sezonu. Vrcholem je pro mě jednoznačně srpnové MS v Bernu, kde bude první možnost získat místenky do Paříže. Současně je ale důležité sbírat body ze světových podniků, a proto je i závod v Praze důležitý. A strašně rád bych si zalezl ve finále před domácí finálovou kulisou," přeje si Ondra, jehož doprovodí dalších jedenáct českých závodníků v čele s ženskou jedničkou Eliškou Adamovskou či legendárními bratry Stráníky.

Ještě před přípravou na pražskou zastávkou SP se trojnásobný mistr světa v lezení na obtížnost tento týden vydal do Norska, aby obhlédl svůj nový skalní projekt, který aspiruje na nejtěžší lezeckou linii světa. „Na podzim jsem měl v Projectu Big několik nadějných pokusů. Zima ale byla ve Flatangeru nezvykle bohatá na sníh, uvidíme, jaké budou podmínky," dodal fenomén českého lezení.

Reklama