Hlavní obsah

Basketbalisté Olympiakosu a Sieny přepisovali rekordy Evropské ligy

Vtězství basketbalistů Olympiakosu Pireus 89:41 nad Montepaschi Siena v úterním čtvrtfinále Evropské ligy přineslo hned několik rekordů. Osmačtyřicet bodů je nejvyšší bodový rozdíl v play off soutěže. Rekordem celé ligy pak byly úvodní šňůra Olympiakosu 19:0, pouhých 9 bodů Sieny v první půlce utkání a 22 bodů po třech čtvrtinách.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rekordem play off je také 55 doskoků v podání hráčů Olympiakosu. K tomu jim pomohla především mizerná střelba Sieny, která proměnila jen 9 ze 46 střeleckých pokusů a měla tak 19,5% úspěšnosti.

Vinou toho zaznamenal italský celek v první půlce zápasu pouhých 9 bodů, čímž pokořil historický rekord soutěže. Ten dosud držel se 14 body francouzský Asvel Basket z utkání proti Benettonu Treviso z roku 2003.

Zároveň se jednalo o utkání s nejméně nastřílenými body jednoho z týmů od roku 2003, kdy CSKA Moskva v základní skupině přehrálo hosty z KRKA Novo Mesto 89:35. Tehdy přitom KRKA v první půli nastřílela 21 bodů.

Olympiakos tak vstoupil do play off domácím vítězstvím už popáté v řadě, což je také nový rekord ligy.

Jeden milník se však nakonec překonat nepovedlo. Rozehrávač Olympiakosu Theodoros Papalukas si připsal jen tři asistence a stále mu scházejí ještě čtyři, aby pokořil hranici 900. asistencí v kariéře Euroligy, což se dosud žádnému basketbalistovi nepodařilo.

Reklama

Související témata: