Hlavní obsah

Házenkář sezony Mrkva se těší na potomka a výzvu v nejlepším týmu světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v září se dozvěděl o největším přestupu kariéry. Teď se nová výzva pro házenkářského brankáře Tomáše Mrkvu rapidně blíží. S jedním z nejlepších týmů světa, německým Kielem, se začne připravovat už za dva týdny. Místo boje ve středu tabulky tak 33letého gólmana čekají zápasy o ty nejprestižnější trofeje, na což se velmi těší. Stejně jako na očekávané narození potomka.

Foto: Česká házená

Brankář Tomáš Mrkva je v současnosti jasnou jedničkou české házenkářské reprezentace.

Článek

Smlouvu do léta 2024 podepsal netradičně už na začátku uplynulé sezony. „Nabídku od Kielu beru jako obrovské ocenění své práce. A závazek do budoucna, podle mě je to nejlepší klub na světě. A dává mi to obrovskou motivaci se stále zlepšovat. Po třech letech v Bergischeru přišel čas popsat novou kapitolu. A snad bude co nejúspěšnější, protože přestupem do Kielu jsem si splnil dětský sen," rozplýval Mrkva.

Přestěhovat se do nejsevernější části Německa se stihl už den po konci sezony Bergischeru. „Stěhování byla akce kulový blesk. S manželkou jsme se chtěli přemístit co nejdříve. V srpnu totiž očekáváme narození potomka," prozradil brankář.

„Obrovsky se těšíme. Sháníme všechny možné věci. Zatím si to užíváme. A věřím, že si to budeme užívat i pak. V nabité sezoně je potřeba se odreagovat. A trávit čas s dítětem je určitě nejlepší odreagování," pokračoval Mrkva.

Na nový ročník trénuje zatím jen individuálně. „Společnou přípravu začínáme na konci července. Příprava bude náročná. Až do Vánoc hrajeme dva zápasy týdně," uvědomoval si gólman.

V Kielu ho čeká náročný úkol. První rok totiž bude chytat po boku dánského fantoma Niklase Landina, který letos jako první hráč v historii obhájil ocenění pro nejlepšího házenkáře planety.

„Má ohromnou kvalitu. Nějakou snad přinesu i já. Budu se od něj snažit pochytit co nejvíce. Ale nemám strach, že bych si nezachytal. Zápasů je na programu opravdu hodně," říkal Mrkva, který byl letos zvolen nejlepším českým házenkářem. „Po individuální stránce sezona vyšla parádně. Ocenění je určitě závazek do budoucna. Chci se stále zlepšovat," velel.

Foto: Česká házená

Brankář české házenkářské reprezentace Tomáš Mrkva (archivní foto)

Kromě spolehlivých výkonů v Bergischeru táhl i českou reprezentaci. Ta však letos zažila mnoho krutých porážek. „Na mistrovství Evropy jsme hráli výborně, ale utekl nám postup ze skupiny. A pak jsme nepostoupili ani na světový šampionát," lamentovala jednička národního týmu. Mrkva ale ukazoval, že Kiel rozhodně nesáhl vedle.

Do klubu čtyřnásobného vítěze Ligy mistrů si ho vyhlédl mimo jiné i Filip Jícha, bývalý hvězdný házenkář a v současnosti hlavní trenér Kielu. „Na jaře jsem se s ním a sportovním ředitelem Viktorem Szilágyiem sešel. V kostce mi řekli vlastně jen to, že ode mě čekají, že budu chytat balony," usmíval se zkušený brankář, který v Německu začne už svou třináctou sezonu.

„Německo ale neberu jako druhý domov, ačkoliv jsem ho oblíbil a poznal jsem tu spoustu skvělých lidí. Domov mám jenom v Česku," pokračoval rodák z Havířova a odchovanec Karviné, se kterou získal čtyři tituly.

S radostí tak na dálku sledoval, jak se Slezané po čtyřech letech znovu dostali na vrchol extraligy. „Viděl jsem většinu zápasů a fandil jsem na dálku. Ve finále proti Plzni to byla parádní házená se skvělým koncem," radoval se Mrkva.

Potěšil ho i krok brankářského kolegy Martina Galii, jenž se ve 43 letech rozhodl do Karviné vrátit a ukončit zde kariéru. „Je to pecka pro Baník i pro celou extraligu. Navíc výchova brankářů v klubu bude v nejlepších rukách," oceňoval Mrkva.

Sám by se v budoucnu návratu do nejúspěšnějšího českého klubu také nebránil. „Kdyby se ta možnost naskytla a byl by o mě zájem, tak bych karvinský dres bral v každém případě," dodal s úsměvem.

Reklama

Související témata: