Hlavní obsah

Házenkářský svaz kvůli covidu zrušil amatérské a mládežnické soutěže

Praha

Český svaz házené rozhodl o zrušení aktuální sezony amatérských a mládežnických soutěží. Důvodem je nepříznivá pandemická situace a prodloužení vládních opatření proti šíření nákazy covid-19. Dohrávat se budou jen nejvyšší profesionální ligy mužů a žen.

Foto: Vít Chalupa, chf.cz

Ilustrační foto.

Článek

Svaz projednával několik možností, jak soutěže amatérů a dětí alespoň částečně odehrát, ale nakonec se je rozhodl zrušit. "Naším hlavním zájmem je ochrana zdraví sportovců," uvedl v tiskové zprávě předseda svazu Ondřej Zdráhala.

"Po téměř šestiměsíční herní a tréninkové přestávce je potřeba minimálně pětitýdenní společná příprava týmů, aby nedocházelo ke zraněním. Na tu už bohužel není prostor, soutěže musí podle legislativního řádu skončit do 30. června," dodal.

Ve zbytku sezony bude svaz s ohledem na opatření proti šíření koronaviru usilovat o návrat dětí k tréninkům a také bude pracovat na soutěžním řádu nadcházejícího ročníku.

"Ve spolupráci s dalšími kolektivními sporty jednáme o možnosti tréninku družstev a sehrání přátelských utkání alespoň na venkovních hřištích," řekl Zdráhala. Svaz také připravil seriál on-line tréninků a dovednostních soutěží.

Amatérské a mládežnické soutěže kvůli koronaviru už dříve zrušil volejbal, hokej a jedná o tom také basketbalová federace, zatímco fotbal by rád odehrál alespoň 50 procent utkání, aby mohlo být určeno konečné pořadí.

"Případným dohráním, nebo nedohráním amatérských soutěží se bude zabývat nejbližší výkonný výbor, který se sejde v úterý 6. dubna," řekl ČTK tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Reklama