Hlavní obsah

Nejlepší atmosféra byla u nás v Budějovicích, tvrdí reprezentační smečař Michálek

Chomutov

Je jedním z několika českobudějovických hráčů ve volejbalové reprezentaci a v právě probíhající Světové lize sbírá cenné zkušenosti. Smečař Petr Michálek patří k příjemným překvapením ve výběru trenéra Zdeňka Šmejkala. „Budeme bojovat až do posledního zápasu v Nizozemsku,“ říká Michálek v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Čeští volejbaloví reprezentanti (zleva) Petr Michálek, Jakub Veselý a Michal Kriško v utkání Světové ligy s Portugalci.

Článek

Jak vnímáte fakt, že český mistrovský klub má tak početné zastoupení v národním týmu?

Je to potěšující. V širším kádru je šest kluků z Jihostroje a do užší soupisky se na zápasy Světové ligy dostáváme většinou čtyři, což je super. Držíme víc pospolu, tvoříme partu i s ostatními hráči a myslím, že jsme díky společnému působení v Budějovicích z české extraligy sehraní. V klubu trénujeme celý rok a je dobře, že týmovou souhru můžeme prokázat i v reprezentaci. S některými spoluhráči z nároďáku jsme se viděli poprvé až v reprezentaci, ale ani v tom nebyl problém.

Máte za sebou také vystoupení v Koreji. Co vás tam překvapilo, nebo zklamalo?

Naštvala nás dlouhá cesta (úsměv). Museli jsme se vyrovnávat s hrozným časovým posunem. Já byl tak daleko vůbec poprvé. Všiml jsem si, že tamní kultura je něco jiného, než na co jsme zvyklí ze střední Evropy. Lidi jsou k sobě pokorní. Hráli jsme v Suwonu, což je třicet kilometrů od Soulu. Snažili jsme se dorozumívat angličtinou, ale nevím, kolik procent korejské populace jí hovoří.

Zpět ke sportovní stránce Světové ligy. Mrzí vás některé porážky?

Samozřejmě. Hlavně u nás doma v Chomutově jsme mohli nad Nizozemci vyhrát, ale nepovedl nám ani jeden zápas. Zbývají nám ještě odvety u nich a pokusíme se uhrát co nejlepší výsledky. Budeme bojovat do posledního kola ve skupině.

Co vám dává měření sil s různými soupeři a jejich herními styly?

Jako tým máme možnost střetnout se dokonce dvanáctkrát s předními zahraničními hráči. To je vítaná šance k nabrání zkušeností i směrem do budoucna. A taky jsem rád, že jsme se představili českému publiku.

Kde byla nejlepší divácká atmosféra?

Jako jihočeský patriot řeknu, že v Českých Budějovicích (úsměv). Ale není to diplomacie, nýbrž naprostá skutečnost. Budějovické publikum znám dlouhodobě a v Česku patří k absolutní špičce. Výborné zázemí a podmínky jsme ale našli pochopitelně i v Chomutově a v Opavě. Domácí turnajové zápasy měly všude skvělou kulisu.

Jaké máte volejbalové plány?

Na klubové úrovni zůstávám v Českých Budějovicích. Byl jsem zvědavý na los v Lize mistrů. Podle prvních reakcí nás čekají většinou hratelní soupeři. Ale na novou sezónu začnu myslet až po skončení reprezentačního bloku.

Reklama

Související témata: