Hlavní obsah

Skandální odhalení. Rozhodčí měli ovlivňovat zápasy, přesto pískají na světovém šampionátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauzy o ovlivňování zápasů se objevují snad ve všech sportovních odvětvích. Nejnovější skandál se dotýká házené, kde mělo být mezi lety 2016–2017 ovlivněno téměř třicet zápasů včetně utkání Ligy mistrů. Zpráva spatřila světlo světa až nyní a podle dánské televize TV2 v ní figurují rozhodčí, kteří aktuálně pískají na světovém šampionátu v Polsku a Švédsku.

Foto: @ESNEgypt_, Twitter

Házenkářští rozhodčí Matija Gubica a Boris Milošević.

Článek

Dánská TV2 uvádí, že zpráva byla zpracována uznávanou analytickou společností Sportradar v roce 2018 a až doposud její výsledky byly veřejnosti utajeny, i když Evropská házenkářská federace (EHF) s nimi byla seznámena již v době vzniku. Společnost, mezi jejíž klienty patří i UEFA, zaregistrovala od září 2016 do listopadu 2017 hned 26 zápasů, u kterých podle ní došlo k ovlivnění výsledků.

V souvislosti s tím bylo obviněno osm dvojic rozhodčích, které řídily i utkání házenkářské Ligy mistrů či zápasy národních týmů, že ovlivňovaly výsledky za účelem nezákonných zisků. Patří mezi ně i Chorvaté Matija Gubica a Boris Molesevič, kteří řídili například i čtvrtfinále světového šampionátu v roce 2021 mezi Dánskem a Egyptem. Oba rozhodčí pískají i na letošním mistrovství, které právě teď probíhá v Polsku a Švédsku.

Společnost Sportradar začala s vyšetřováním poté, co se na ni obrátilo hned sedm sázkových kanceláří kvůli podezřele vysokým částkám, které byly vsazeny například na remízu po prvním poločase či na konečný výsledek s velmi malým počtem gólů.

Podle Sportradaru ale samotná zpráva není důkazem o ovlivňování zápasů, a proto doporučuje EHF další vyšetřování a vyzývá k odhalení jakéhokoliv zapojení zástupců dotčených klubů do ovlivňování zápasů.

Vedoucí komunikace EHF Thomas Schöneich na kauzu zareagoval tak, že federace považuje ovlivňování výsledků zápasů za trestný čin a že předala všechny informace příslušným orgánům.

Reklama

Související témata: