Hlavní obsah

Skoro jsme nespaly, ale takový úspěch se oslavit musí, radují se české házenkářky po triumfu v LM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě české házenkářky slaví triumf v Lize mistrů. Jana Knedlíková ovládla nejprestižnější klubovou soutěž popáté v řadě, po třech titulech s maďarským Györem zvítězila podruhé s norským Kristiansandem. Jeho dres od letošní sezony obléká i Markéta Jeřábková. Obě hráčky měly zásadní podíl na výhře Zmijí v letošním Final4 hraném v Budapešti.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Markéta Jeřábková v akci.

Článek

Šestadvacetiletá Jeřábková ve dvou víkendových zápasech proti francouzským Métám (33:27) a Györu (33:31) nasázela parádních devatenáct gólů a prožila životní víkend. V obou utkáních se stala nejlepší střelkyní a byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou Final4. „Ta cena je samozřejmě příjemná, ale stojí za ní celý tým. Jsme kolektivní sport, nikdy to není o jediné hráčce. Kdybych stála v hale sama, nic nezmůžu," uvědomovala si Jeřábková.

Levá spojka triumfovala v nejprestižnější klubové soutěži poprvé. A oslavy si náležitě užila. „Norové se v zahraničí umí odvázat, jsou jako udržení ze řetězu," smála se. „Byl to krásný a dlouhý večer, skoro jsme nespaly," prozradila.

Zkušená křídelnice Knedlíková už dobře ví, jaké je to ovládnout Ligu mistrů. „Takový pocit se ale rozhodně neomrzí. Je to úspěch, který se oslavit musí. Něco neskutečného, nádherné. Nevím, jestli mi úplně dochází, že jsme zase dokázaly vyhrát. Ale bylo jiné slavit s českou parťačkou," popisovala levoruká házenkářka.

Foto: Zsolt Szigetvary, ČTK/AP

Veronica Egebakken Kristiansenová (vzadu) v souboji s Markétou Jeřábkovou z Kristiansandu.

Pouze čtyři její spoluhráčky z norského Kristiansandu mají na kontě víc titulů z Ligy mistrů než Knedlíková. Poslední triumf měl navíc zvláštní příchuť. Ve finále totiž pomohla pěti góly k vítězství nad bývalým zaměstnavatelem z Györu. „Bylo to velmi speciální. Na jednu stranu jsem nesmírně šťastná, že se nám podařilo vyhrát. Ale nebylo příjemné vidět slzy bývalých spoluhráček," připustila dvaatřicetiletá křídelnice.

S lidmi z maďarského velkoklubu stále vychází v dobrém. „Od soupeřek se mi dostalo obrovských gratulací a uznání, že jsme si vítězství zasloužily. Musím říct, že i přivítání od maďarských fanoušků bylo nádherné. Nezapomněly, že jsem tady já i některé další spoluhráčky působily," mínila Knedlíková.

Final4 se hrálo v Budapešti, převahu v hale tak pochopitelně měli fanoušci v soupeře. „Atmosféra byla neskutečná. Hala burácela už ve chvíli, kdy jsme na hřiště nastupovaly my. A když pak přicházel Györ, jen jsme se na sebe s Janinou podívaly... Ten rachot! Slova byla zbytečná, neslyšely bychom se ani na jeden centimetr," usmívala se Jeřábková.

Na palubovce byl ale úspěšnější Kristiansand, který tak zakončil sezonu nejlépe, jak mohl. K zisku norského poháru i vítězství v domácí lize přidal i obhajobu nejcennější trofeje. „Teď ještě budeme nějaký čas oslavovat, pak nás čeká zasloužený odpočinek. V létě se pustíme znovu do práce, abychom mohly v dalším ročníku zase slavit," doplnila Knedlíková.

Reklama