Hlavní obsah

Verstappen nedal nikomu šanci, hlavní závod v Kataru ovládl jako správný šampion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pouhých 24 hodin po předčasné korunovaci letošním mistrem světa potvrdil Max Verstappen, že absolutně vládne formuli 1. Nizozemský pilot stáje Red Bull vyhrál na katarském okruhu Lusail už svou čtrnáctou Velkou cenu v letošním roce, tentokrát stylem start-cíl.

Foto: Ariel Schalit, Reuters

Max Vertsappen v Lusailu.

Článek

Verstappen jel z pole position už jako jistý světový šampion a nikoho nepustil do vedení. Situaci mu usnadnila kolize Russella s Hamiltonem, kteří stáli na roštu za ním a hned v první zatáčce se oba jezdci stáje Mercedes střetli. Ulomené zavěšení kol znamenalo pro staršího z Britů konec v závodě, Russell se po bleskové opravě vozu v boxech pustil do odvážně stíhací jízdy.

Podobně jako při sobotním sprintu se ukazovalo, že klíčová bude strategie volby pneumatik, ovlivněna ještě úpravou limitu, kolik lze na jedné sadě odjet. Verstappen při prvním přezutí sáhl po nejtvrdší směsi, jeho pozici v čele to ale nikterak neohrozilo. Za lídrem se ztrátou několika sekund figurovaly oba mclareny, které pilotovali Piastri a Norris. Russell se po smršti zastávek dostal až na čtvrté místo. Takové pořadí platilo až do cíle.

Nyní již trojnásobný světový šampion přiznal, že si cení stálosti svých výkonů v této sezoně, v níž vyhrál zatím čtrnáct ze sedmnácti Velkých cen. „První titul byl emotivnější, protože to se vám splní všechny sny. Ale letos je to můj nejlepší rok v kariéře,“ prohlásil šestadvacetiletý Verstappen, jenž navázal na triumfy z let 2021 a 2022. „Nevím, jak dlouho mi taková šňůra vydrží, takže si triumfy velmi užívám a snažím se prožít každý okamžik,“ připustil.

„Dosáhl jsem už víc, než bych kdy pomyslel. Baví mě jezdit na nejvyšší úrovni a jde jen o to, jak dlouho tu budu chtít být,“ uvedl vítěz už 49 Velkých cen. „Nastavení mé závodnické duše ale zatím zůstává stále stejné. Chci toho vyhrát tolik, kolik jen zvládnu,“ řekl Verstappen.

Rovněž přiznal, že s ohledem na zajištění titulu už v průběhu závodního víkendu neměl příliš času na oslavy. „Dal jsem si před půlnocí pár minerálek a v neděli šel zase do toho úplně naplno. Teď bude trochu prostor slavit, ale nebudeme divočit,“ tvrdil nizozemský pilot stáje Red Bull.

Velká cena Kataru, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Losailu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27:39,168
2. Piastri (Austr./McLaren) -4,833
3. Norris (Brit./McLaren) -5,969
4. Russell (Brit./Mercedes) -34,119
5. Leclerc (Mon./Ferrari) -38,976
6. Alonso (Šp./Aston Martin) -49,032
Nejrychlejší kolo:
Verstappen.
Průběžné pořadí MS (po 17 z 22 závodů):
1. Verstappen 433 b.
2. Pérez (Mex./Red Bull) 224
3. Hamilton (Brit./Mercedes) 194
4. Alonso 183
5. Sainz (Šp./Ferrari) 153
6. Leclerc 145
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 657
2. Mercedes 326
3. Ferrari 298
4. Aston Martin 230
5. McLaren 219
6. Alpine 90

Reklama