Hlavní obsah

Alonso po úchvatném souboji prosil Péreze: To už mi nedělej, není mi 20. Verstappen kvůli nim málem boural

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostihovou hantýrkou to v cíli nebylo ani o jednu koňskou délku a mávat šachovnicovou vlajkou o pár metrů dál, tak by dozajista na stupně vítězů místo Fernanda Alonsa nakráčel Sergio Pérez. Jejich úchvatný souboj, který gradoval v samotném závěru, dodal jinak dosti nudné Velké ceně Sao Paula tuze výjimečnou tečku, protože Alonso pódium uhájil o pouhých 53 tisícin vteřiny.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Fernando Alonso na stupních vítězů oslavuje třetí místo z Velké ceny Sao Paula.

Článek

Když se pár desítek minut po závodě spolu potkali, spontánně se objali a před objektivy kamer Alonso Pérezovi zašeptal: „Už mě nikdy nedostávej pod takový tlak, protože mi dávno není dvacet.“ Parafrází jednoho českého songu by se klidně mohlo přidat, že už mu není ani dvacet pět, a že i když to krásná léta jsou, tak by je nebral ani náhodou.

Zkrátka Alonso i Pérez jsou formuloví kmeti. Ten starší, 42letý Španěl, má v šampionátu odjeto 376 Velkých cen (historicky nejvíc), ten mladší, 33letý Mexičan, pak 255, což ho řadí do elitní desítky. A nejspíš i proto se k onomu souboji dá připsat přívlastek gentlemanský.

„I když jsme bojovali tvrdě, tak jsme si vždy nechali dostatek místa. A myslím, že je v šampionátu jen málo jezdců, se kterými byste mohli předvádět něco takového. Fernando je vždy férový a spousta pilotů by se z toho souboje mohla něco naučit. Sice jsem prohrál, ale byla to skvělá bitva,“ řekl Pérez.

A komplimenty přidala také druhá strana. „Checo je velmi agresivní, ale má podle mě dobrou bilanci. I když bojuje tvrdě, dokáže dokončit závody a na trati udržet i soupeřův vůz,“ mínil Alonso a v diplomatických poklonách jako by zapomněl na týden staré události z Mexika.

Ale to je fuk.

Pérez se v Brazílii prokousával polem, až se přiblížil k třetímu Alonsovi. Dlouhou dobu se držel za ním, jenže ač byl rozdíl mezi nimi pod vteřinu a on mohl využívat podpůrného systému DRS, tak ne a ne Španěla předjet. Ten při výjezdech ze třetí a 12. zatáčky opakovaně prokazoval svou dokonalost, takže i jeho vůz měl na následných dlouhých rovinkách vysokou rychlost.

„Věděl jsem, že se blíží a že je pro mě hrozbou. Bylo to náročnější, než jsem si myslel. Pět kol před cílem jsem si říkal, že mám všechno pod kontrolou, tak jsem na to zatlačil, ale Checa jsem pořád viděl ve svých zpětných zrcátkách. Asi i on šetřil pneumatiky,“ popisoval Alonso.

Až v předposledním kole Pérez významně zaútočil. Alonso v šesté zatáčce zvolil vnější stranu a odlišnou stopu, jenže na jeho gumy se nalepilo hodně nečistot. „A já jsem si říkal, že je po všem.“ Mexičan byl rázem před ním, jenže Alonso hned v hlavě střádal další plán.

„Měl jsem ještě šanci v posledním kole s pomocí DRS. Chtěl jsem brzdit velmi agresivně a pozdě. Checo to vycítil a do první zatáčky brzdil taky velmi pozdě. O metr minul ideální výjezd, což mi umožnilo zaútočit ve čtvrté zatáčce. Nečekal jsem to, protože když mě předjel, myslel jsem si, že už jsem bez šance.“

Byl to v posledních kolech tak úchvatný souboj, že kvůli němu málem havaroval Max Verstappen. Když „kroužil“ osamocený na čele závodu, tak se zahleděl na velkoplošné obrazovky okolo tratě, které zrovna přenášely naháněnou Alonsa s Pérezem. „A ve čtvrté zatáčce jsem kvůli tomu málem vyletěl z dráhy,“ přiznal.

Pérez předvedl zajímavý výkon, je však otázkou, jestli ale nevyvolal další pochybnosti, když tak dominantní monopost Red Bullu nedokázal dlouhé minuty zdolat vůz Aston Martin, který svou výkonností šel v posledních týdnech hodně dolů. A byť šéfové z Red Bullu neustále opakují, že Pérez má sedačku i pro příští sezonu jistou, stále častěji zní z padoku drby, že by mohli angažovat právě Alonsa.

I Damon Hill, mistr světa z roku 1996, v Brazílii v lehkém žertu říkal: „Jestli chce někdo podepsat jezdce se skvělými vyhlídkami do budoucna, tak je tu jeden chlapík se jménem Alonso.“

Reklama