Hlavní obsah

Co ještě můžu zlepšit? ptal se před rokem Hamilton sám sebe. Pak se stal popáté mistrem světa

Mexiko

Přiblížil se legendárnímu Michaelu Schumacherovi. Britský pilot Lewis Hamilton dojel v nedělní GP Mexika na čtvrtém místě, čímž si definitivně zajistil svůj pátý titul mistra světa v F1.

Foto: Pool, Reuters

Jako kdyby Lewis Hamilton nedokázal uvěřit tomu, že se popáté v kariéře stal mistrem světa v F1.

Článek
Fotogalerie

V Mexiku ani jednou nevedl. Po startu se sice Hamilton dostal na druhé místo za Maxe Verstappena z Red Bullu, ale kvůli poškozené pneumatice musel už v jedenáctém kole do boxů. Ve 47. kole pak probrzdil první zatáčku a měl co dělat, aby se dostal zpátky na trať. Přes všechny útrapy ale třiatřicetiletý jezdec Mercedesu dojel na čtvrté příčce a zajistil si mistrovský triumf. V průběžném pořadí má na svého největšího rivala Sebastiana Vettela dva závody před koncem nedostižný náskok 64 bodů.

„Mám z titulu samozřejmě obrovskou radost a jsem rád, že už je hotovo, ale na druhou stranu v posledních dvou závodech se nám nedařilo. Také proto jsem si v posledním kole neustále opakoval: Vydrž, vydrž a neudělej nějakou chybu," řekl Hamilton, jenž se v historii formule 1 stal teprve třetím jezdcem s pěti celkovými tituly a s Argentincem Juanem Manuelem Fangiou se dělí o druhou pozici. První je fenomenální Němec Michael Schumacher se sedmi tituly.

„Nejdřív si musím užít tenhle titul, protože zatím mi to moc nedochází," konstatoval Brit, jenž se stal světovým šampiónem v letech 2008 (McLaren), 2014, 2015 a 2017 (pokaždé s Mercedesem).

Stejně jako před rokem si zajistil titul umístěním mimo stupně vítězů v Mexiku. Proto by chtěl ve zbývajících dvou závodech v Sao Paulu a Abú Zabí opět bojovat o vítězství. „Nic nekončí, chtěl bych dál vyhrávat. Proto musím do garáže, abychom závod zanalyzovali a pak zase začali poctivě pracovat, abychom měli šanci vyhrát v Brazílii," uvedl.

Hamilton zároveň přiznal, že po loňském zisku titulu bylo těžké se ještě víc zlepšit, ale nakonec z toho podle něj byl nejlepší rok v kariéře. „Před rokem jsem si říkal: Co ještě můžu vylepšit? Jak zdokonalit fyzičku, jak se víc soustředit, jak ještě lépe využít čas, prostě jak být zase o něco lepší jezdec," uvedl.

„Myslím, že nakonec jsem se zlepšil úplně ve všem. Nevím, jestli je to věkem, ale určitě pomohly zkušenosti. Prostě cítím, že letos jsem předvedl svůj úplně nejlepší výkon," dodal.

Reklama

Související témata: