Hlavní obsah

Formule 1 v Číně kvůli koronavirovým opatřením zřejmě nebude ani v roce 2023

Velká cena Číny formule 1 s největší pravděpodobností v příští sezoně počtvrté za sebou vypadne z kalendáře mistrovství světa. V letech 2020 a 2021 se v Šanghaji nezávodilo kvůli celosvětové pandemii koronaviru, letos zdejší Grand Prix v programu nahradila Velká cena Emilia Romagna v Imole kvůli přísným opatřením proti covidu-19 v zemi. Ta budou nejspíš představovat pro F1 komplikaci i v příštím roce.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Čínská Grand Prix sice figuruje v září zveřejněném kalendáři pro rok 2023, že se v dubnovém termínu opravdu uskuteční je ale značně nejisté. Podle informací BBC dnes vedení F1 rozhodlo, že se v Šanghaji vzhledem k pokračujícímu uplatňování politiky nulové tolerance ke covidu v zemi závodit nebude.

Problém představuje mimo jiné fakt, že členové týmů a zaměstnanci celého kolotoče F1 nedostanou v Číně výjimku z přísných karanténních opatření. Každý pozitivní test by pro nakaženou osobu podle aktuálních pravidel znamenal pětidenní pobyt v izolačním centru následovaný třemi dny v domácí izolaci.

Podle BBC nebude F1 tentokrát hledat náhradní dějiště a sezona se tak zkrátí na 23 Velkých cen. To i tak představuje nové maximum v počtu Grand Prix.

Reklama