Hlavní obsah

Formulová ruleta ve Vegas: Verstappen málem prohrál vše, pak rozbil jackpot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Max Verstappen si ve Velké ceně La Vegas připsal své 53. vítězství v kariéře, čímž v historických tabulkách na třetí příčce dohnal svého někdejšího předchůdce ze stáje Red Bull Sebastiana Vettela. Tentokrát to ale v nočních ulicích „hříšného města“ nebyla zdaleka suverénní jízda, spíš symbolicky připomínala ruletu či automaty, kdy jste chvíli v euforii, pak na dně, abyste nakonec rozbili jackpot. Na druhém místě skončil Charles Leclerc, který v posledním kole předjel nakonec třetího Sergia Péreze. Ten se ale stane letošním vicemistrem.

Foto: Nick Didlick, ČTK/AP

Max Verstappen během nočního závodu F1 v Las Vegas.

Článek

Verstappen se poprvé do čela dostal poněkud kontroverzním manévrem. Po zhasnutí červených světel se ocitl po boku prvního Leclerca, jenže v první zatáčce byl kvůli rychlosti i studeným pneumatikám široký a vytlačil Leclerca mimo trať. Soka, jak velí formulové dohody, ale zpět před sebe nepustil, za což později dostal pětivteřinovou penalizaci. Jenže pokud si myslel, že na vedoucí pozici bude ujíždět, a tak to pro něj nebude zásadní trest, mýlil se.

Leclerc sice zprvu ztrácel, jenže v 16. kole pilot Ferrari po sérii skvělých kol Verstappena dohnal a na dlouhé rovince se skutečně prohnal přes něj.

Verstappen pak zamířil do boxů, odpykal si penalizaci, nazul bílou sadu pneumatik a rozjela se jeho stíhací jízda. Byl viditelně rychlejší než Leclerc, jenže při souboji s Russellem (ten za to vyfasoval penalizaci pět vteřin) poničil své přední křídlo a kvůli úlomkům byl na trať podruhé vyslán safety car (poprvé kvůli velké nehodě Norrise).

Na výjezdu zpomalovacího vozu významně vydělal Verstappenův kolega Pérez, jenž se tak trochu znenadání díky bleskurychlému povolání do boxů, vrátil na trať druhý a na čerstvých pneumatikách. To vedoucí Leclerc s výměnou zaváhal, a tak se v 33. kole Mexičan před Leclerca dostal do čela. Ovšem „necukl“ mu, jezdec Ferrari si udržel rozestup pod jednou vteřinou a za pomoci systému DRS se po dvou kolech zase ocitl na první příčce.

Ne však na dlouho.

Verstappen se totiž hnal vpřed, postupně předjel Gaslyho, Piastriho, záhy i Péreze a v 37. z 50 kol také Leclerca, čímž se po hodině „strádání“ znovu převzal vedení.

„Byl to těžký závod. Po startu jsem neměl grid, proto jsem byl široký a dostal za to trest. Později jsem měl na trati pár skvělých soubojů a věřím, že si to diváci užili stejně jako já,“ řekl Verstappen.

Leclerc neubránil ani druhou příčku, po jednom svém zaváhání otevřel cestu Pérezovi, avšak v závěrečném kole a v jedné z posledních zatáček si stříbrnou pozici vzal zpět.

„Byl to skvělý závod. Mám druhé místo po mnoha soubojích a já jsem to tu užil,“ uvedl Leclerc. „Nemohli jsme si přát lepší představení pro první závod ve Vegas.“

Po problémech v trénincích s poklopem kanálu i vyhnanými diváky z tribun nakonec závod nabídl skvělé drama a zápletku. Ovšem advokátní kanceláře Dimopulous a JK Legal & Consulting už podaly na pořadatele závodu žalobu za to, že druhý trénink nemohli diváci sledovat z tribun, neboť organizátoři předčasně zavřeli fanouškovské zóny.

„Obhájíme práva fanoušků, kteří přijeli z velké dálky a zaplatili začnou sumu za to, aby se klání mohli zúčastnit, jenže byli o tento zážitek připraveni,“ uvedl majitel právní kanceláře Dimopoulos Law Firm Steve Dimopoulos.

Sezona F1 vyvrcholí příští neděli v Abú Zabí.

Velká cena Las Vegas, závod mistrovství světa vozů formule 1.
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:29:08,289
2. Leclerc (Mon./Ferrari) -2,070
3. Pérez (Mex./Red Bull) -2,241
4. Ocon (Fr./Alpine) -18,665
5. Stroll (Kan./Aston Martin) -20,067
6. Sainz (Šp./Ferrari) -20,834
Nejrychlejší kolo: Piastri (Austr./McLaren)
Průběžné pořadí MS (po 21 z 22 závodů):
1. Verstappen 549
2. Pérez 273
3. Hamilton (Brit./Mercedes) 232
4. Sainz 200
5. Alonso (Šp./Aston Martin) 200
6. Norris (Brit./McLaren) 195
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 822
2. Mercedes 392
3. Ferrari 388
4. McLaren 284
5. Aston Martin 273
6. Alpine 120

Reklama

Související témata: