Hlavní obsah

Hamilton vybojoval v kvalifikaci na GP Itálie formule 1 pole position

MONZA

Britský jezdec Lewis Hamilton vyhrál sobotní kvalifikaci na GP Itálie F1. Loňský vítěz seriálu pilot stáje McLaren Mercedes tak v neděli odstartuje na okruhu v Monze z pole position, když zvítězil o dvě desetiny sekundy před druhým Adrianem Sutilem z Německa z týmu Force India, jenž zajel svou životní jízdu. Třetí nejlepší čas zajel v sobotu Kimi Räikkönen s vozem ferarri.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Jezdec Lewis Hamilton s vozem McLaren Mercedes na okruhu v italské Monze

Článek

Fisichella po přestupu do Ferrari, kde do konce sezóny zastoupí zraněného Brazilce Felipeho Massu a neúspěšného krajana Luku Badoera, zajel čtrnáctý čas. Ve dvou ze tří tréninků na domácí trati ale skončil poslední a v sobotní dopoledni dokonce po jezdecké chybě havaroval v zatáčce Parabolica.

"Ráno to byla moje chyba. V kvalifikaci jsme to pak mohl dokázat (postoupit do finále pro deset nejrychlejších vozů), auto na to mělo. Mně se ale nepodařilo zajet skvělé kolo," uznal Fisichella, první italský pilot hájící v Monze barvy domácí stáje od startu Ivana Capelliho v roce 1992.

Italův týmový kolega Kimi Räikkönen se kvalifikoval jako třetí a pojede ze druhé řady. Její obsazení bude finské, protože čtvrtý byl Heikki Kovalainen z McLarenu. Za oběma Seveřany budou stát jezdci Brawnu - průběžně druhý Brazilec Rubens Barrichello a lídr šampionátu Brit Jenson Button. Před závodem je mezi nimi rozdíl 16 bodů.

Hamilton má nejvýhodnější pozici podruhhé v sezóně

Hamilton má nejvýhodnější pozici na startu popatnácté v kariéře a podruhé v sezóně. "Myslím, že jsme nečekali, že budeme o tomto víkendu až takhle rychlí. Berme to jako bonus," prohlásil Hamilton.

Sutil za celou svoji tříletou kariéru získal jediný bod před dvěma lety ještě jako pilot Spykeru, nyní bude mít jedinečnou šanci konto rozmnožit. Jeho letošním maximem je deváté místo ze zahajovací Velké ceny Austrálie.

"Je to pro mě velký den. Auto mám skvělé, rychlé. To jsou hned jiné pocity, když víte, že máte šanci," řekl šestadvacetiletý Sutil. "Je ale kolem mě spousta aut vybavených KERS, hlavně na startu bude těžké udržet pozici," upozornil Sutil na skutečnost, že ze čtveřice nejrychlejší vozů pouze on nemá k dispozici systém zrychlení na základě sběru kinetické energie.

Kvalifikace na GP Itálie, 13. závod MS vozů formule 1 v Monze:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:24,066, 2. Sutil (Něm./Force India) 1:24,261, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:24,523, 4. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:24,845, 5. Barrichello (Braz./Brawn) 1:25,015, 6. Button (Brit./Brawn) 1:25,030, 7. Liuzzi (It./Force India) 1:25,043, 8. Alonso (Šp./Renault) 1:25,072, 9. Vettel (Něm./Red Bull) 1:25,180, 10. Webber (Austr./Red Bull) 1:25,314.

Reklama

Související témata: