Hlavní obsah

Neskutečný závod! Hamilton ovládl drama v Džiddě a má stejně bodů jako Verstappen

Aktualizováno

Formuli 1 čeká fantastické finále až v posledním závodu sezony v Abú Zabí. Nedělní premiérová Velká cena Saúdské Arábie totiž přinesla všechno, jen ne předčasné rozuzlení mistrovské tajenky. Na městském okruhu v Džiddě bylo k vidění neskutečné drama plné karambolů, z něhož vyšel jako vítěz pilot Mercedesu Lewis Hamilton. Lídr šampionátu Max Verstappen z týmu Red Bull dojel druhý a oba aspiranti na titul mají před rozhodujícím soubojem stejný počet bodů!

Foto: Andrej Isakovic, Reuters

Lewis Hamilton si otírá pot po skončení Velké ceny Saúdské Arábie. Premérový závod v Džiddě nabídl neobvyklé drama.

Článek
Fotogalerie

Hamilton získal k osmému triumfu v sezoně i prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě a díky němu má spolu s Nizozemcem shodný počet 369,5 bodu. Třetí skončil po těsném finiši týmový kolega britského jezdce Valtteri Bottas.

Úřadující šampion, který útočí na rekordní osmý titul mistra světa v kariéře, si v dvakrát restartovaném podniku zajistil vítězství po řadě tvrdých soubojů s Verstappenem. Ten kvůli nepovoleným obranným manévrům obdržel nejprve pětivteřinový trest a následně doplatil na jinou volbu pneumatik, které mu dříve dosluhovaly.

Brit tak v závěru zvítězil o více než jedenáct vteřin a získal 103. vítězství v kariéře. Mercedes se rovněž výrazně přiblížil triumfu v Poháru konstruktérů: má osmadvacetibodový náskok na Red Bull.

První komplikaci obstaral Schumacher

Vítěz kvalifikace Hamilton udržel po startu vedení před Bottasem a Verstappenem, jeho plány však poprvé zkřížila nehoda Micka Schumachera v 10. kole. Brit během výjezdu safety caru zajel pro novou sadu pneumatik a věřil, že by měl mít do budoucna výhodu nových gum. Ředitelství závodu ale kvůli poškozeným bariérám celý závod přerušilo a na situaci vydělal Verstappen. Pilot Red Bullu si během pauzy nechal též vyměnit gumy a ještě figuroval při restartu z pevných pozic na první příčce.

Obnovení závodu ovšem nevyšlo Nizozemci podle představ a před rychlejším Hamiltonem ubránil vedení jen za cenu zkrácení tratě. Poté, co za nimi havarovali Pérez s Leclercem, na což doplatili i Russell s Mazepinem, byl závod opět přerušen. Během pauzy komisaři rozhodli, že se Verstappen při druhém pevném restartu zařadí až za vedoucího Ocona a druhého Hamiltona.

Hamilton útočil s poškozeným křídlem

Ani to však lídra šampionátu nezlomilo a tentokrát mu vyšel restart lépe. Nizozemský jezdec se šikovně protlačil před oba piloty a vrátil se do čela. Hamilton sice měl kontakt s Oconem, při němž si poškodil přední křídlo, brzy ale začal vedoucího Verstappena stíhat.

V 37. kole Hamilton zaútočil, Verstappen při obraně své pozice vyjel mimo trať, a měl tak svého rivala vzápětí před sebou. V okamžiku, kdy ale Verstappen brzdil, Brit do něj ve zúžené části tratě zezadu narazil a oba poškodili vůz.

Ve 42. kole Verstappen manévr zopakoval, přepustil Hamiltonovi svou pozici, vzápětí jej ale opět předjel, k čemuž se komisaři rozhodli věnovat až po závodě. Během toho naopak udělili pilotovi Red Bullu za předchozí zkrácení tratě pětivteřinový trest. Nizozemec následně i kvůli horším stavu pneumatik o vedení stejně přišel.

Hamilton nakonec v závěru již žádné drama nepřipustil a dojel si pro třetí vítězství za sebou. Šampionát tak vyvrcholí Velkou cenou Abú Zabí 12. prosince, kde se lepší z pilotů stane mistrem světa. O něco výhodnější pozici má i přes rovnost bodů Verstappen, neboť vede v počtu vítězství v sezoně 9:8.

Velká cena Saúdské Arábie vozů formule 1
1. Hamilton (Brit./Mercedes)2:06:15,118
2. Verstappen (Niz./Red Bull)-11,825
3. Bottas (Fin./Mercedes)-27,531
4. Ocon (Fr./Alpine)-27,633
5. Ricciardo (Austr./McLaren)-40,121
6. Gasly (Fr./AlphaTauri)-41,613
7. Leclerc (Mon./Ferrari)-44,475
8. Sainz (Šp./Ferrari)-46,606
9. Giovinazzi (It./Alfa Romeo)-58,505
10. Norris (Brit./McLaren)-1:01,358
Nejrychlejší kolo: Hamilton
Průběžné pořadí MS (po 21 z 22 závodů)
1. Verstappen a Hamilton369,5
3. Bottas218
4. Pérez (Mex./Red Bull)190
5. Leclerc158
6. Norris154
7. Sainz149,5
8. Ricciardo115
9. Gasly100
10. Alonso (Šp./Alpine)77
Pohár konstruktérů
1. Mercedes587,5
2. Red Bull559,5
3. Ferrari307,5
4. McLaren269
5. Alpine149
6. AlphaTauri120
7. Aston Martin77
8. Williams23
9. Alfa Romeo13

Reklama

Související témata: