Hlavní obsah

OBRAZEM: Fraška, z pneumatik zbyly po explozích jen cáry. Neakceptovatelné, hřímá Hamilton

Silverstone

Tohle že má být obutí pro formuli 1!? Možná tak pro koloběžky a tříkolky na dětském hřišti... Velkou cena Velké Británie skončila obrovským fiaskem již tak kritizovaných pneumatik Pirelli. Ty na okruhu v Silverstone explodovaly hned čtyřem jezdcům! Smůlu měli postupně Lewis Hamilton, Felipe Massa, Jean-Éric Vergne a Sergio Pérez. Přitom vítěz kvalifikace Hamilton tak možná přišel o prvenství v závodě.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Zoufalý Lewis Hamilton míří do depa se zbytkem rozšmelcované pneumatiky.

Článek
Fotogalerie

Měl víkend ideálně rozjetý, aby po pěti letech zase vyhrál domácí Velkou cenu Velké Británie. Pak ale Lewis Hamilton bezmocně sledoval, jak mu explodovala levá zadní pneumatika. Než dojel do boxů Mercedesu, mohl na triumf zapomenout. A další tři piloti dopadli úplně stejně.

„V první řadě jde o bezpečnost. Je to prostě neakceptovatelné! Proběhly testy, které měly pneumatiky zlepšit, přitom tady praskly gumy čtyřem jezdcům... Někdo mohl havarovat, nikoho to ale nezajímá. Během jízdy za safety carem jsem si říkal, že se s tím něco udělá teprve ve chvíli, když se někdo zraní," nešetřil Hamilton kritikou.

„Jestli budu mluvit s někým z Pirelli nebo FIA? Podle mě je to momentálně mrhání času. Viděli přece, co se stalo. Musí reagovat," prskal dál Hamilton.

„Nehorázné. Riskujeme životy a nemůžeme čekat, než se to stane všem. Pokud to přijde v rychlosti 250 km/h, bude to velmi špatné. Pirelli musí něco udělat," přidal se k němu Sergio Pérez ze stáje McLaren.

Pirelli katastrofu analyzuje

Výrobce pneumatik je zaskočen, průběh závodu pro něj byl ostudný. „Něco takového jsme pochopitelně neočekávali. Objevil se jiný typ problému. Momentálně to analyzujeme. Musíme pochopit, co se stalo, abychom přišli na kořen problému," konstatoval Paul Hembery, sportovní šéf Pirelli. „Situaci bereme vážně, a když budeme mít odpovědi, hned se vyjádříme. Dokud ale nemáme všechna fakta, nemá význam říkat něco víc," omlouval se.

Exploze pneumatik je nebezpečná i při nízké rychlosti. „Natož pak při rychlosti 300 km/h, jako se to stalo Sergiovi. To už není nebezpečné jen pro jezdce samotného, ale i pro všechna auta za ním. V té rychlosti mohl ztratit kontrolu nad vozem, navíc všechny za ním mohla trefit velká část gumy, ve které je navíc i kovová součást. Musí to změnit," vyzval Pérezův stájový kolega Jenson Button.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články