Hlavní obsah

Pérezův sen o titulu v F1 mizí a slyší kritiku. Musí akceptovat genialitu Verstappena, říká odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedí v nejrychlejším autě, které v současném šampionátu formule 1 najdete. Jenže zatímco jeho týmový parťák Max Verstappen i díky geniálnímu monopostu válcuje konkurenci, Sergio Pérez teď prožívá trudné časy. Na počátku května ztrácel na Verstappena 14 bodů a mohl doufat, že mu překazí cestu za třetím titulem v řadě, nyní – jen o dva závody později – se to manko prohloubilo na 53 bodů a Pérez už to schytává také od vlastního týmu.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Mexičan Sergio Pérez teď prožívá v F1 trudné časy.

Článek

Ta současná ztráta s ohledem na rozložení sil v šampionátu je taková, že i kdyby Pérez zčistajasna vyhrál sedm závodů v řadě (doposud jich v kariéře vyhrál šest), tak by stejně nemusel Verstappena v pořadí předběhnout.

„Od Monaka to Sergiovi nejde. Musí se víc koncentrovat na závodění, ne na titul. Doufám, že se dá dohromady. Druhý víkend po sobě se u něj objevují problémy. Věřil svému snu o mistrovském titulu, ale teď dostává tvrdý budíček. Jsem si ale jistý, že se opět zvedne ze země," řekl pro německou stanici Sky Helmut Marko, poradce stáje Red Bull pro motorsport a taky člověk, který jako jeden z mála v padoku F1 nevolí diplomatická slova a nelakuje realitu narůžovo.

Pérez zpackal kvalifikaci v Monaku, krachem to dopadlo i o víkendu v Barceloně, kdy mohl být rád, že vůbec postoupil do druhé části. I proto po startu z 11. místa spíš jen minimalizoval škody. „Pokud jsme chtěli získat víc, měli jsme mnohem víc riskovat. Musíme ale pochopit, co se tento víkend pokazilo, protože jsem měl pocit, že jsme nebyli ve své formě. Snad se nám to podaří vyřešit a v Kanadě se vrátíme silní," uvedl Pérez.

Že použil množné číslo je světě motorsportu běžné, jenže popravdě by možná měl mluvit jen o sobě, protože Verstappen dokazuje, že tým šlape jako hodinky. Ve Španělsku zkompletoval potřetí v kariéře unikátní „grandslam", jak se v F1 říká statistice, kdy jezdec vyhraje kvalifikaci, v závodě vede v každém okruhu a ještě přidá nejrychlejší kolo.

„Sergio čelí jezdci, který je na svém absolutním vrcholu. Je tak pro něj psychicky náročné se s tím vypořádat. Teď už je ale mezi nimi takový bodový rozdíl, jenž by mohl snížit tlak na něj a očekávání, které od sebe má. Musí zase jezdit s volností," uvedl šéf stáje Christian Horner v pozávodním rozhovoru s bývalým mistrem světa Nico Rosbergem.

Když ten označil Pérezův výkon zvlášť v první fázi barcelonského závodu za slabý, Horner se na něj obořil: „Jsi na ty kluky tvrdý. Když už nesedíš v autě, tak všechny jen kritizuješ!"

Popravdě Rosberg nevyřkl nic, co by nebyla pravda a neviděly miliony lidí u obrazovek. Pérez tuto část sezony nezvládá a Verstappen tak získává klíčový náskok, a především si upevňuje pozici jasné jedničky ve stáji Red Bull. A Pérez se musí smířit s rolí „doživotní" dvojky. „Pro Sergia by bylo lepší, kdyby si přiznal, že vždy skončí druhý a akceptoval genialitu Verstappena. A pak vytěžil co nejvíc ze dnů, kdy předvede své silné stránky, jako tomu bylo například loni v Singapuru nebo letos v Baku," myslí si bývalý závodník Martin Brundle.

A co na to Pérez? „Mám za sebou skvělou sezonu a v autě jsem měl skvělé tempo."

Vážně?

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint probíhá Živě
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články