Hlavní obsah

Red Bull chce vyhrát vše. Jenže teď přichází trať, která i jeho straší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titul mezi jednotlivci i v Poháru konstruktérů už mají téměř v kapse, jenže stáj Red Bull touží svou současnou dominanci nad formulí 1 ukázat ještě jinak – vyhrát všech 22 závodů sezony. Ale – a napověděly to už úvodní páteční tréninky – přichází Velká cena Singapuru, kde jsou zatím Max Verstappen i Sergio Pérez kus za nejrychlejšími, což dokazuje, proč se lidé z Red Bullu této tratě obávali.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Max Verstappen během pauzy v tréninku na Velkou cenu Singapuru

Článek

Může právě Singapur utnout šňůru 15 výher Red Bullu v řadě? Nic není nemožné. „Řeknu na rovinu, že když zvítězíme v Singapuru, tak máme šanci vyhrát všechny závody v jednom roce a určitě to bude náš cíl. Na začátku sezony se to nezdálo reálné, protože něco takového se nikdy v historii nestalo,“ řekl Helmut Marko, poradce Red Bullu pro motorsport.

I on tuší, že to na zdejším městském okruhu bude pro jeho stáj pořádná fuška. V obou trénincích totiž vyhrálo Ferrari, v tom prvním nejprve Charles Leclerc, v následujícím pak Carlos Sainz. Max Verstappen byl třetí a osmý, a především si oba piloti do vysílaček často stěžovali na chování auta. Což je ale na druhou stranu už taková obehraná písnička, protože Verstappen „hudruje“ často, aby pak od kvalifikace už vládl.

„Musím ale říct, že Ferrari – a zvlášť Leclerc – bylo v minulosti specialistou na tuto trať. Pokud Ferrari ovládne kvalifikaci, tak to pro nás může být problém, protože předjíždění je tady velmi náročné. Zůstávám však optimistou, náš balík by měl být i v Singapuru dostatečně dobrý na vítězství,“ uvedl Marko.

Na jeho tým a Maxe Verstappena zatím všichni pějí chválu. Třeba takový Fernando Alonso, nejzkušenější pilot v šampionátu, řekl: „Nevím, co v tom týmu jedí a pijí, protože jsou nejlepší ve všem. Mají nejrychlejší auto i jezdce, nedělají chyby, nejrychleji mění pneumatiky, mají nejlepší starty i strategie.“

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Max Verstappen během tréninku na Velkou cenu Singapuru.

Jacques Villeneuve, mistr světa z roku 1997, zase přidal: „Verstappen odvádí lepší práci než kdokoliv jiný. Díky spolupráci se svým inženýrem a týmem se mu podařilo s autem dokonale srůst. V takovém případě v autě jen sedíte a ani nepřemýšlíte. Vůz ho totiž na slovo poslouchá.“

Bude vítězné tažení pokračovat i v neděli?

Reklama